Етномовні процеси в українському просторі: 1989-2001 рр. - Скляр, Володимир Миколайович (ТОВ ТО "ЕКСЛЮЗИВ", 2009)
На основі аналізу статистичних матеріалів переписів населення 1989 та 2001 років досліджено етнічний склад та мовна структура населення України. Визначено етномовну ідентичність населення. Встановлено особливості територіального розміщення українців та представників етнічних меншинних груп. Монографія розрахована на науковців та всіх тих, хто цікавиться вивченням етнічних процесів у сучасній Україні.

On the basis of analysis of 1989 and 2001 population census statistical materials the ethnic part and language structure of the population of Ukraine were investigated. Ethno language identity of the population was defined. Features of territorial placing of Ukrainians and representatives of ethnic minority groups were determined. Monograph is addressed to scientists and all those who is interested in studying of ethnic processes in modern Ukraine.
Ethno language processes in spatial measurement of Ukraine: 1989-2001
Keywords: етномовна ідентичність населення; динаміка чисельності населення; міське населення України; сільське населення України; етничний склад населення України; етнічні меншини в Україні; українське прикордоння