Біоіндикація як метод визначення якості ґрунту та впливу забруднювачів на флору: аналіз інгібіторної дії на ріст коренів та вплив хімічних речовин на проростання та ріст рослин - Босюк, Альона Сергіївна; Шестопалов, Олексій Валерійович; Разно, Микола Русланович (Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, 2024)
Аналіз інгібіторної дії на ріст коренів та вплив хімічних речовин на проростання та ріст рослин – це комплексний підхід до вивчення впливу різних хімічних сполук на розвиток рослинності. Цей аналіз включає в себе вимірювання довжини коренів під впливом різних концентрацій речовин, що можуть бути як стимулюючими, так і токсичними для рослин. Дослідження інгібіторної дії дозволяє встановити міру пригнічення або стимулювання росту коренів, що важливо для оцінки токсичності та екологічної безпеки різних хімічних речовин в агроекосистемах. У статті було досліджено вплив забруднення ґрунту змащувально-охолоджуючими рідинами (ЗОР) на розвиток крес-салату. Експеримент включав аналіз токсичності різних концентрацій ЗОР (1%, 5%, 10%, 25% та 50%) на основі вимірювання довжини коріння рослин, та оцінку впливу на фітотоксичність за шкалою середньої довжини коріння. Результати показали виражений негативний вплив забруднення ґрунту на ріст крес-салату, особливо при концентраціях 25% та 50% ЗОР, що відображається на вищому рівні токсичності (на основі візуального спостереження). Для оцінки токсичності використовувалася шкала, де 0–20% відповідає слабкому рівню пригнічення, а 80,1–100% – максимальному рівню токсичності. Отримані результати вказують на необхідність уважного моніторингу якості ґрунту та регулювання рівня забруднення для збереження рослинності та екосистем. Отримані результати вказують на необхідність проведення комплексних заходів з контролю та моніторингу якості ґрунту в антропогенно забруднених районах, особливо щодо концентрацій змащувально-охолоджуючих рідин. Негативний вплив цих речовин на розвиток рослин вказує на потенційні загрози для екосистем та біорізноманіття. Дослідження також підкреслює важливість розробки та впровадження ефективних стратегій охорони довкілля, включаючи регулювання використання та видалення забруднюючих речовин. Враховуючи високий рівень токсичності при великих концентраціях ЗОР, слід звертати особливу увагу на контроль та зменшення викидів цих речовин у навколишнє середовище для збереження стабільності та здоров’я екосистем.

Root growth inhibition assay and the effect of chemicals on plant germination and growth is a comprehensive approach to studying the impact of various chemical compounds on plant development. This analysis includes measuring the length of roots under the influence of various concentrations of substances that can be both stimulating and toxic to plants. The study of inhibitory action allows to establish the degree of inhibition or stimulation of root growth, which is important for assessing the toxicity and environmental safety of various chemicals in agroecosystems. The article investigated the effect of soil contamination with cutting fluids on the development of watercress. The experiment included the analysis of the toxicity of different concentrations of coolants (1%, 5%, 10%, 25% and 50%) based on the measurement of plant root length, and the assessment of the impact on phytotoxicity on the scale of average root length. The results showed a pronounced negative effect of soil pollution on watercress growth, especially at concentrations of 25% and 50% of POPs, which is reflected in a higher level of toxicity (based on visual observation). To assess the toxicity, a scale was used, where 0–20% corresponds to a weak level of inhibition, and 80.1–100% – to the maximum level of toxicity. The results indicate the need for close monitoring of soil quality and regulation of pollution levels to preserve vegetation and ecosystems. The results indicate the need for comprehensive measures to control and monitor soil quality in anthropogenically contaminated areas, especially with regard to the concentrations of lubricating and cooling fluids. The negative impact of these substances on plant development indicates potential threats to ecosystems and biodiversity. The study also emphasizes the importance of developing and implementing effective environmental protection strategies, including regulating the use and disposal of pollutants. Given the high level of toxicity at high concentrations of POPs, special attention should be paid to controlling and reducing emissions of these substances into the environment to maintain ecosystem stability and health.
Bioindication as a method of determining soil quality and the impact of pollutants on flora: analysis of inhibitory effect on root growth and influence of chemicals on plant germination and growth
Keywords: біоіндикація; змащувально-охолоджувальна рідина; крес-салат; bioindication; cutting fluid; watercress