Методичні вказівки до виконання практичної роботи "Розрахунок і вибір обладнання інженерних систем транспортування рідин" - Цейтлін, Мусій Абрамович; Райко, Валентина Федорівна; Шестопалов, Олексій Валерійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Методичні вказівки для практичних робіт по курсу "Проектування природоохоронних комплексів з використанням САПР" включають теоретичну частину, де розглянуті конструкція і основні принципи роботи лопатевих насосів, завдання для розрахункових робіт, методику і довідкові матеріали для виконання розрахунків. У методичних вказівках розглянуто 3 типи завдань: розрахунок втрат напору в трубопроводі, вибір насоса, побудова характеристик насоса і трубопроводу. До кожного завдання є декілька варіантів вихідних даних. Студент вибирає варіант, номер якого співпадає з його номером у списку групи. Схеми трубопроводів приведені в додатках Л (для завдань А і Б) і М (для завдань В і Г).
Keywords: методичні вказівки; основні характеристики насосів; класифікація насосів; розрахунок діаметру нагнітального трубопроводу; характеристики електродвигунів; коефіцієнти місцевих опорів; характеристики сталевих труб; потужність