Концепція блочного підходу до управління інтелектуальною власністю на промислових підприємствах - Маслак, Марія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В статті вперше розроблено та обґрунтовано теоретико-методичний підхід до управління інтелектуальною власністю на промисловому підприємстві на засадах блочного підходу, який дозволяє формувати механізм управління інтелектуальною власністю як сукупність взаємопов’язаних блоків, що дозволяє визначати і використовувати логічну послідовність управлінських рішень для забезпечення належної ефективності управління інтелектуальною власністю на промисловому підприємстві. Усі блоки пропонованої є взаємопов’язаними між собою, від ефективності та коректності кожного з них залежить загальна ефективність механізму управління інтелектуальною власністю підприємства. Перший блок управлінських завдань передбачає проведення внутрішнього та зовнішнього аналізу з метою визначення потреби в оновленому (новому) продукті, послузі, бізнес-процесі, технології. Завдання другого та третього блоків передбачають аналіз існуючих рішень для задоволення визначеної ринкової потреби, аналіз можливостей впровадження готового рішення в діяльність підприємства, ефективності з врахуванням витрат на імплементацію та на придбання прав на використання об’єктів інтелектуальної власності. Заходи четвертого блоку здійснюють забезпечення правової охорони на об’єкти інтелектуальної власності: якщо це існуюче рішення – визначення доцільності придбання того чи іншого виду ліцензії (виняткова, невиключна, одинична, субліцензія) та забезпечення укладання договору з правовласником щодо прав використання об’єктів інтелектуальної власності. Блок імплементації забезпечує максимально швидке та якісне впровадження об’єктів інтелектуальної власності в виробничо-технологічні або бізнес-процеси підприємства, з цією метою реалізовуються заходи по забезпеченню необхідного фінансування, навчання персоналу, адаптації технологічних процесів. Завершальний блок включає в себе моніторинг ефективності впровадження об’єктів інтелектуальної власності у виробничо-комерційну діяльність підприємства з метою визначення доцільності його подальшого використання або необхідності вдосконалення чи адаптації до особливостей функціонування підприємства. Усі означені блоки є взаємопов’язаними між собою, від ефективності та коректності кожного з них залежить загальна ефективність механізму управління інтелектуальною власністю підприємства. Блочний підхід до управління інтелектуальною власністю в цілому забезпечує в певній мірі виконання промисловим підприємством основних (базових, найбільш важливих) завдань, які стоять перед системою менеджменту в сфері інтелектуально-інноваційної діяльності.

In the article, for the first time, a theoretical-methodical approach to the management of intellectual property at an industrial enterprise is developed and substantiated on the basis of the block approach, which allows for the formation of a mechanism for managing intellectual property as a set of interconnected blocks, which allows determining and using a logical sequence of management decisions to ensure proper management efficiency intellectual property at an industrial enterprise. All blocks of the proposed system are interconnected, the overall efficiency of the intellectual property management mechanism of the enterprise depends on the efficiency and correctness of each of them. The first block of management tasks involves conducting an internal and external analysis in order to determine the need for an updated (new) product, service, business process, technology. The tasks of the second and third blocks involve the analysis of existing solutions to meet a defined market need, the analysis of the possibilities of implementing a ready-made solution into the enterprise's activities, efficiency, taking into account the costs of implementation and the acquisition of rights to use intellectual property objects. The measures of the fourth block ensure legal protection of intellectual property objects: if this is an existing solution, determine the feasibility of acquiring one or another type of license (exclusive, non-exclusive, single, sublicense) and ensure the conclusion of an agreement with the right holder regarding the rights to use intellectual property objects. The implementation block ensures the fastest and highest quality introduction of intellectual property objects into the production and technological or business processes of the enterprise, for this purpose measures are implemented to ensure the necessary funding, personnel training, adaptation of technological processes. The final block includes monitoring the effectiveness of the introduction of intellectual property objects into the production and commercial activities of the enterprise in order to determine the expediency of its further use or the need for improvement or adaptation to the peculiarities of the enterprise's functioning. All the specified blocks are interconnected, the overall efficiency of the intellectual property management mechanism of the enterprise depends on the efficiency and correctness of each of them. The block approach to the management of intellectual property as a whole ensures to a certain extent that the industrial enterprise fulfills the main (basic, most important) tasks facing the management system in the field of intellectual and innovative activity.
The concept of a block approach to the management of intellectual property in industrial enterprises
Keywords: інтелектуальна власність; блочний підхід; методичні підходи; концептуальні положення; промислові підприємства; intellectual property; methodical approaches; block approach; conceptual provisions; industrial enterprises