Методичні вказівки до лабораторних робіт "Методи аналізу біологічних та біофармацевтичних систем. Фізико-хімічні методи аналізу" - Бєлих, Ірина Анатоліївна; Самойленко, Сергій Іванович; Варанкіна, Олександра Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Біологічні системи представляють собою комплекс сполук різної природи. Різноманітність об’єктів дослідження є однією з характерних особливостей аналізу біологічних об’єктів. Застосування окремо аналітичних методів не дає можливості повністю охарактеризувати склад та будову окремих компонентів біологічної або біофармацевтичної системи. Тільки в комплексі хімічний, фізико-хімічний і біологічний аналіз дає можливість здійснити уявлення про склад та будову біологічної системи або об’єкта. Методи аналізу можуть бути класифіковані на основі різних принципів або підходів. Їх можна класифікувати за тим явищем, яке застосовується для одержання аналітичної інформації про склад речовин. 1. Хімічні методи, в яких використовують хімічні реакції. 2. Фізико-хімічні методи ґрунтуються на використанні взаємодії речовини з фізичними параметрами, цій дії передує хімічна реакція. 3. Фізичні методи аналізу використовують ці ж взаємодії без хімічної реакції. 4. Біологічні методи засновані на біохімічних процесах та взаємодії речовини з мікроорганізмами. Велике значення методи аналізу мають в промисловому виробництві, де є необхідним контроль продукції на кожному етапі виробництва. В методичних вказівках вміщено посилання на оригінальні праці, опубліковані в навчальних посібниках та наукових журналах, де студенти можуть знайти більш глибокий і докладний виклад окремих питань аналізу біологічних систем та біофармацевтичних препаратів. Це допоможе ввести студентів в курс сучасних методів аналізу, стимулювати участь їх у наукових дослідженнях. Методичні вказівки призначені для закріплення вмінь та практичних навиків студентів спеціальності 162 "Біотехнології та біоінженерія" з наступних дисциплін: "Методи аналізу біологічних систем", "Методи аналізу біофармацевтичних препаратів", "Фізико-хімічні методи аналізу", "Сенсорні системи в промисловій біотехнології", "Сенсорні системи в біофармації", "Промислова біотехнологія". Усі цитати, цифровий та фактичний матеріал, бібліографічні відомості перевірені. Написання одиниць відповідає стандартам.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; біологічні системи; біофармацевтичні системи; фізичні методи аналізу; хімічні методи аналізу