Застосування нових методів інтерпретації інформації для підвищення якості інвестиційних проектів - Крамськой, Дмитро Юрійович (НТУ "ХПІ", 2018)
Узагальнено теоретичні положення та практичний досвід питань, щодо підвищення якості інвестиційних проектів, за рахунок введення необхідних нововведень, а саме нових методів інтерпретації інформації. Практичне значення дослідження полягає в запропонованих методах багатокритеріальної оцінки проектів, методів інтерпретації показників господарської діяльності компанії - реципієнта у відповідності до умов української економіки, обґрунтуванні та інтерпретації рівня дисконтної ставки. Було виявлено що вибір проекту за показником NPV є вірним настільки, наскільки вірно обрана ставка дисконту. Дуже часто експерти припускаються помилок, які полягають в ігноруванні зв'язку між ставкою дисконту та системою цін, на базі яких виконуються розрахунки. При аналізі тенденцій зміни запасів виявлено, що в українському обліку оцінка здійснюється за вартістю придбання, а в МСБО - за меншою з вартостей: вартістю придбання чи ринковою ціною. Таким чином, керуючись українською системою обліку, можна одержати завищене значення цього показника. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості значного підвищення якості інвестиційних досліджень з одночасною мінімізацією витрат на передінвестиційну експертизу та ризику інвестицій в розробку неперспективних проектів. Дослідження має прикладний характер й призначене для практичної розробки інвестиційних проектів. Запропоновані прийоми рекомендовані для застосування при розробці інвестиційних проектів підприємцями, експертами, консультантами, також для аналізу й оцінки розроблених проектів приватними інвесторами та банківськими службовцями. Проекти, розроблені у відповідності до пропозицій, викладених в дослідженні, розраховані на таких користувачів, як внутрішній або іноземний інвестор, кредитний відділ вітчизняного або закордонного банку. Також результати дослідження можуть застосовуватись для складання бізнес-планів для внутрішнього користування на підприємстві. Вирішення проблеми підвищення ефективності процесу розробки інвестиційних проектів сприятиме забезпеченню конкурентоспроможності інвестиційних проектів українських підприємств та активізації інвестиційної діяльності в Україні.

The theoretical positions and practical experience of the issues to improve the quality of investment projects, by introducing the necessary innovations, namely new methods of information interpretation, are summarized. The practical significance of the study lies in the proposed methods of multi-criteria evaluation of projects, methods for interpreting indicators of the company's business activity - the recipient in accordance with the conditions of the Ukrainian economy, the rationale and interpretation of the discount rate. It was revealed that the choice of the project on the NPV indicator is correct as far as the discount rate is correctly chosen. Very often, experts make mistakes, which consist in ignoring the connection between the discount rate and the price system on the basis of which the calculations are performed. When analyzing the trends in inventories, it was found that in Ukrainian accounting, valuation is carried out at the acquisition cost, and in IAS at the lower of values: acquisition cost or market price. Thus, guided by the Ukrainian accounting system, you can get an overestimated value of this indicator.
Application of new information interpretation methods for improving the quality of investment projects
Keywords: інвестиційна діяльність; інтерпретація показників; дисконтна ставка; облік; investment activity; interpretation of indicators; discount rate