Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи "Контроль шорсткості поверхні" з навчальних дисциплін "Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання", "Метрологія, стандартизація, сертифікація та акредитація" - Третяк, Тетяна Євгенівна; Мироненко, Олександр Леонідович; Мироненко, Сергій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Навчальні дисципліни «Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання» і «Метрологія, стандартизація, сертифікація та акредитація» є обов’язковими освітніми компонентами освітньо-професійних програм для підготовки здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за технічними спеціальностями. Метою викладання навчальних дисциплін є ознайомлення здобувачів основами метрології, взаємозамінності та стандартизації технічних виробів, сертифікації та акредитації продукції, формування знань, умінь та навичок, необхідних для визначення допусків і посадок деталей та вузлів, забезпечення єдності, точності та достовірності вимірювань, створення та дотримання стандартів якості, підтвердження відповідності продукції, процесів та послуг цим стандартам, а також підтвердження компетентності органів, що проводять сертифікацію. У результаті вивчення навчальних дисциплін студент отримує відомості про загальні принципи організації машинобудівних виробництв на основі взаємозамінності, основні підходи до забезпечення єдності технічних вимірювань, метрологічне забезпечення підприємств, сучасні методи та засоби вимірювань, вимоги щодо виконання технічних вимірювань та проведення експериментальних досліджень. При виконанні лабораторної роботи «Контроль шорсткості поверхні» студенти набувають знання про основні вимірювальні засоби для контролю шорсткості поверхонь, їх комплектацію, конструктивні елементи, особливості відліку показань за допомогою шкал приладів, а також практичні навички їх застосування для технічних вимірювань. Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи містять формулювання завдання, вихідні дані за варіантами, теоретичні відомості за даною темою, докладний опис ходу виконання завдання на конкретному прикладі та правила оформлення звіту до лабораторної роботи. Також у документ включено список питань для самоперевірки знань студентів та список літератури, рекомендованої для вивчення.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; шорсткість поверхні; метрологія; стандартизація; сертифікація