Глазурні покриття для клінкерної кераміки - Хоменко, Олена Сергіївна; Пурдик, Анна В’ячеславівна; Жигаль, Сергій Володимирович (НТУ "ХПІ", 2016)
Наведені результати розробки складів нефритованих глазурей для керамічної клінкерної цегли. Основу глазурей склали недорогі поширені сировинні матеріали - кварцовий пісок, глина, пегматит, крейда, склобій. Перевагами розроблених глазурей є відносна простота та доступність технології виготовлення на типовому цегельному виробництві, а також можливість нанесення їх на сирий напівфабрикат, що забезпечує економічний однократний випал цегли. Звертається увага на необхідності вирішення погодженості усадочних процесів, що протікають при формуванні склоподібного шару на поверхні керамічної основи. Проаналізовані різні види дефектів, що можуть утворюватись при неправильно підібраному складі глазурей або порушенні технологічного режиму.

It presents the results of the development the non-fritted glazes compositions for ceramic clinker brick. Base glazes made inexpensive raw materials - silica sand, clay, pegmatite, chalk, glass fight. The benefits of these glazes are simplicity and accessibility of the implementation on a typical brick factory. These non-fritted glazes should be applied to the raw semifinished product that provides an economical single firing bricks. Attention is drawn to the decision consistency of shrinkage processes occurring during the formation of the vitreous layer on the surface of the ceramic substrate. Are the different types of defects that can occur when the wrong-chosen composition of the glaze or violation of technological regime. It brought a lot of pictures of the microstructure of coatings, which illustrate the effect of different components of the change on the formation of glaze layer.
Glazes for clinker ceramic
Keywords: глазур; цегла керамічна; цегла клінкерна; випал; спікання; помел; плавлення; усадка; glaze; ceramic clinker brick; firing; fusing; shrinkage; milling; sintering