Method of integro-differential equations for interpreting the results of vertical electrical sounding of the soil - Koliushko, D. G.; Rudenko, S. S.; Saliba, Abdel Nour (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
The paper is devoted to the problem of determining the geoelectric structure of the soil within the procedure of testing the grounding arrangements of existing power plants and substations to the required depth in conditions of dense development. To solve the problem, it was proposed to use the Schlumbergers method, which has a greater sounding depth compared to the Wenner electrode array.

Робота присвячена проблематиці визначення геоелектричної структури ґрунту в межах випробування заземлювальних пристроїв діючих електричних станцій та підстанцій на необхідну глибину в умовах щільної забудови. Для вирішення проблеми запропоновано використати установку Шлюмберже, яка має більшу глибину зондування у порівнянні з установкою Веннера. За допомогою методів інтегро-диференційних рівнянь було отримано аналітичні вирази для інтерпретації результатів зондування ґрунту установкою Шлюмберже у випадку чотиришарового ґрунту. Для перевірки отриманих виразів була проведена інтерпретація результатів вертикального електричного зондування на території підстанції 150 кВ одного з гірничо-збагачувальних комбінатів: максимальна відносна похибка не перевищує 9,7 %, а середня – 3,6 %.
Метод інтегро-диференційних рівнянь для інтерпретації результатів вертикального електричного зондування грунту
Keywords: electrical substation; grounding arrangements; електрична підстанція; заземлювальний пристрій