Арттерапія як метод подолання стресу у студентів зво в період воєнного стану в Україні - Прокоф'єва, Олеся; Бурцева, Олена (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розглянуто арттерапію як метод подолання стресу у студентів закладів вищої освіти (ЗВО) в період воєнного стану в Україні. Вивчено організаційні та змістові аспекти дослідження подолання стресу в студентів, визначено поняття “стрес” у сучасній психологічній літературі, визначено роль арттерапії в процесі профілактики та корекції стресу української молоді в умовах воєнного стану. Представлено результати емпіричного дослідження 48 студентів заочної та денної форми навчання різних спеціальностей зазначеного вищого навчального закладу (24 хлопці та 24 дівчат) за методиками Perceived Stress Scale, PSS, DASS–21, діагностики стресостійкості та соціальної адаптації Т. Холмса і Р. Раге, “Кольоровий тест Люшера”, MBI — Maslach Burnout Inventory. Встановлено, що після проходження арттерапевтичної програми учасники демонстрували зниження рівня стресу, що проявлялося в покращенні емоційного стану, зменшенні тривожності та підвищенні рівня самоконтролю. Статистичний аналіз підтвердив достовірність отриманих результатів, що свідчить про позитивний вплив арттерапії на емоційний стан студентів. Запропонована програма є універсальною і може бути адаптована до потреб різних груп студентів, враховуючи індивідуальні особливості, рівень стресу та соціально-культурний контекст.

Art therapy is considered as a method of overcoming stress in students of military service during the period of martial law in Ukraine. The organizational and content aspects of the study of overcoming stress in students are investigated, the concept of “stress” is defined in modern psychological literature, the role of art therapy in the process of preventing and correcting stress in Ukrainian youth under martial law is determined. The results of an empirical study of 48 students of correspondence and full-time studies of various specialties of the specified higher educational institution (24 boys and 24 girls) using the methods of Perceived Stress Scale, PSS, DASS–21, diagnostics of stress resistance and social adaptation by T. Holmes and R. Rage, “Luscher Color Test”, MBI — Maslach Burnout Inventory are presented. It was found that after completing the art therapy program, participants demonstrated a decrease in stress levels, which was manifested in an improvement in emotional state, decreased anxiety, and increased self-control. Statistical analysis confirmed the reliability of the results obtained, indicating a positive effect of art therapy on the emotional state of students. The proposed program is universal and can be adapted to the needs of different groups of students, taking into account individual characteristics, stress level, and socio cultural context.
Art therapy as a method of overcoming stress in university students during the period of martial state in Ukraine
Keywords: арттерапія; подолання стресу у студентів; профілактика стресу; корекція стресу; умови воєнного стану; art therapy; overcoming stress in students; stress prevention; stress correction; martial law conditions