Микрокристаллический Zn-Pb сплав для химических источников тока с решением проблем охраны окружающей среды - Мартиросян, М. В.; Саргсян, Л. Е.; Даниелян, А. Э. (НТУ "ХПИ", 2007)
Досліджені корозійні властивості анодного сплаву цинк-свинець, що одержано методом високошвидкісного твердіння розплаву. Показано, що дія електричного струму на мікрокристалеву структуру сплаву в процесі твердіння значно підвищує його корозійну стійкість. Такий сплав рекомендується у якості анодного матеріалу для використання в хімічних джерелах струму.

The corrosive properties of a zinc-lead anodic alloy obtaining by high-speed melt-hardening method with the application of direct current has been investigated in this paper. This alloy permits to apply for anodes of dry alkaline batteries.
Keywords: высокоскоростное затвердевание расплава; кристаллическая решетка; метастабильные фазы; коррозионная стойкость; анодный сплав