Детермінанти забезпечення конкурентоспроможності деревообробної промисловості в Україні у повоєнний період - Губарєва, Ірина Олегівна; Зінченко, Володимир Анатолійович; Манойленко, Олександр Володимирович; Благун, Семен Іванович (ФОП Лібуркіна Л. М., 2022)
Предметом дослідження є теоретичні положення та практичні рекомендації щодо обґрунтування детермінант розвитку деревообробної промисловості України у повоєнний період. Здійснено систематизацію та узагальнення наявних наукових публікацій, що проіндексовані наукометричними базами Scopus та Web of Science за проблемою забезпечення конкурентоспроможності деревообробної промисловості країни. В результаті проведеного дослідження поглиблено теоретичні засади ідентифікації основних змістовних детермінант конкурентоспроможності деревообробної промисловості країн світу на основі застосування інструментарію бібліометричного аналізу (за допомогою VOSviewer v.1.6.10). Виділено 4 контекстних кластери досліджень, присвячених конкурентоспроможності деревообробної промисловості, які включають найбільшу кількість публікацій. Здійснено інтегральне оцінювання конкурентоспроможності окремих видів економічної діяльності деревообробної промисловості України і країн світу. Наведено основні заходи державної підтримки, що буди спрямовані на забезпечення функціонування промислового сектора України під час війни. Визначено проблеми в організації діяльності підприємств деревообробної в умовах військового часу: нестача кваліфікованих кадрів; втрата логістичної інфраструктури, ланцюгів постачання сировини та збуту в регіонах, в яких проводились активні бойові дії; обмеженість доступу до сировини для підприємств, що розташовані в менш заліснених областях України; втрата клієнтської бази; обмеженість із забезпеченням паливно-мастильними матеріалами, запчастинами, обладнанням підприємств у Центральних, Східних і Південних регіонах України; зниження ділової активності в окремих регіонах України тощо. Сформовано драйвери забезпечення конкурентоспроможності деревообробної промисловості України у повоєнний період.

Theoretical provisions and practical recommendations for identifying the determinants of woodworking industry development in Ukraine in the postwar period make up the subject of the study. The existing research papers indexed by scientometric databases Scopus and Web of Science on maintaining the competitiveness of the woodworking industry in Ukraine have been systematized and generalized. The research results in deepening the theoretical basis for identifying the basic meaningful determinants of competitiveness of the woodworking industry in various countries grounded on using bibliometric analysis tools (by means of VOSviewer v.1.6.10). Four contextual research clusters on the competitiveness of the woodworking industry, which include the largest number of publications, are identified. An integrated assessment is made of competitiveness shown by certain types of economic activity carried out by the woodworking industry in Ukraine and the world. The main measures of state support aimed at maintaining the work of Ukraine’s industrial sector during the war are presented. The following problems in organizing the activity of the woodworking enterprises in wartime are defined: lack of qualified personnel; loss of logistics infrastructure, supply chains, and sales in the regions where active hostilities took place; limited access to raw materials for enterprises located in less forested regions of Ukraine; loss of customer base; limited supply of fuels and lubricants, spare parts, equipment of enterprises in the Central, Eastern and Southern regions of Ukraine; reduction of business activity in some regions of Ukraine, etc. Drivers of maintaining the competitiveness of Ukraine’s woodworking industry in the postwar period have been formed.
Determinants of Maintaining the Competitiveness of the Woodworking Industry in Ukraine in the Postwar Period
Keywords: деревообробна промисловість; конкурентоспроможність; інтегральний показник; бібліометричний аналіз; повоєнний період; woodworking industry; competitiveness; integrated indicator; bibliometric analysis; post-war period