Дослідження впливу температури робочої рідини в підшипниках шпинделя круглошліфувального верстату на похибку його положення відносно оброблюваної деталі - Степанов, Михайло Сергійович; Літовченко, Петро Іванович; Іванова, Лариса Петрівна; Іванова, Марина Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У статті наведено результати вимірювань температури навколишнього середовища працюючих круглошліфувальних верстатів протягом робочого дня. Виконано аналіз поведінки шпинделя шліфувальної бабки різних круглошліфувальних верстатів протягом робочої зміни, а саме представлено результати експериментальних досліджень зміщення переднього і заднього кінців шпинделя шліфувальної бабки круглошліфувальних верстатів. Проведено аналіз впливу температури масла в підшипниках шпинделя на величину його зміщення. Встановлено можливі зміни геометричної форми, а саме конусності, деталей, оброблюваних на круглошліфувальних верстатах.

The article presents the results of measurements of the ambient temperature around the working cylindrical grinding machines during the working day. The analysis of the behavior of the grinding head spindle of different cylindrical grinding machines during the work shift is performed, namely the results of experimental studies of the displacement of the front and rear ends of the grinding head spindle of cylindrical grinding machines are presented. The analysis of influence of temperature of working fluids in spindle bearings on its displacement is carried out. Possible changes in the geometric shape, namely, conicity, of parts machined on cylindrical grinding machines have been established.
Study of the influence of the working liquid temperature in the spindle bearings of a cylindrical grinding machine on the errors of its position relative to the part being machined
Keywords: круглошліфувальний верстат; передній і задній підшипники шліфувальної бабки; температура робочої рідини; зміщення шпинделя; cylindrical grinding machine; front and rear grinder bearings; working fluid temperature; spindle displacement