Прогнозування агрегації асфальтенів у нафтових дисперсних системах - Тертишна, Олена Вікторівна; Замікула, Костянтин Олександрович; Роєнко, Катерина Володимирівна; Ведь, Віктор Вікторович (Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», 2023)
Встановлено закономірності агрегації асфальтенів, виділених з нафти типу BLEND, методом вимірювання оптичної густини при довжинах хвиль 700 нм, 720 нм та 750нм. Проведено оцінювання складу сольватних оболонок середньостатистичних агрегатів асфальтенів при визначеній концентрації в модельних нафтових системах в момент втрати агрегативної стійкості. Запропоновано математичну модель розподілу компонентів розчинника в сольватних оболонках асфальтенів в початковій стадії випадання асфальтенів. Визначені критичні значення відносного числа молекул осадника в сольватних оболонках асфальтенових агрегатів при втраті ними агрегативної стійкості.

The patterns of aggregation of asphaltenes isolated from BLEND oil type were established by the method of measuring the optical density at wavelengths of 700 nm, 720 nm, and 750 nm. The composition of the solvate shells of average aggregates of asphaltenes at a certain concentration in model oil systems at the moment of loss of aggregative stability was evaluated. A mathematical model of the distribution of solvent components in the solvate shells of asphaltenes in the initial stage of asphaltene precipitation is proposed. The critical values of the relative number of precipitant molecules in the solvate shells of asphaltene aggregates when they lose their aggregative stability are determined.
Prediction of asphaltene aggregation in oil dispersed systems
Keywords: модельна нафтова система; оптична густина; сольватна оболонка; математична модель; model oil system; optical density; solvate shell; mathematical model