Спосіб створення проміжного шару корундових покриттів - Семченко, Галина Дмитрівна; Шутєєва, Ірина Юріївна; Старолат, Олена Євгенівна (ДП “Український інститут промислової власності”, 2014)
Спосіб створення проміжного шару корундових покриттів включає приготування шлікеру, нанесення цього шлікеру на графітове тіло, сушку нанесених шарів та випал в захисному середовищі. Шлікер виготовляють із електрокорунду, який модифіковано тетраетоксисиланом, і золь-гель композиції "1", одержаної гідролізом етилсилікату стехіометричною кількістю води, наносять обмазку із шлікеру на нагріту поверхню графітової підкладки, на неї наносять другий шар того ж складу, два шари обмазки після твердіння на повітрі при 10-15 °C під плівкою протягом 20-24 годин сушать при температурі 200-250 °C, охолоджують і занурюють в охолоджену до 10-12 °C золь-гель композицію "2", що представляє собою гідролізат із етилсилікату, гідроліз якого проводили дистильованою водою з добавкою 0,01-0,2 % каталізатора гідролізу HNO3, витягують і сушать при 15-20 °C, а потім термообробляють при 200-500 °C на повітрі і в аргоні з 500-520 °C до 1350-1400 °C.
Keywords: патенти; корисна модель; кераміка; графіт; окиснення; графітова підкладка; адгезія; шлікер; електрокорунд; тетраетоксисилан; модифікація; золь-гель композиції