Огляд полегшених тампонажних розчинів для кріплення бокових стовбурів свердловин - Похилко, Аліна Миколаївна (My University, 2022)
Мета. Проаналізувати важливість застосування полегшених тампонажних розчинів для кріплення бокових стовбурів з метою зниження репресії на пласт і небезпеки поглинання, руйнування стінок та закупорювання заколонного простору. Вивчити наявні рецептури тампонажних розчинів зниженої густини на основі стандартного портландцементу з додаванням домішок та інших складів, їх недоліки та переваги. Виділити ряд оптимальних складів суспензій, які можуть бути застосовані для цементування бокових стовбурів. Об'єкт. Тампонажні суспензії пониженої густини. Фізичні властивості розглянутих суспензій та фізико-механічні параметри цементного каменю, їх співставлення із вимогами стандартів. Методика. Вивчено літературні джерела та практичні матеріалів буріння та кріплення бокових стовбурів. Проаналізовано ряд ускладнень та аварій при кріпленні бокових стовбурів. Результати. Отримані результати можна використовувати для подальших практичних досліджень ефективності застосування полегшених тампонажних сумішей з додаванням спученого перлітового піску. Наукова новизна. Наукова новизна полягає у огляді варіацій рецептур полегшених тампонажних розчинів, які можуть бути використані для кріплення бокових стовбурів свердловин – одного із перспективних напрямків відновлення фонду діючих свердловин та підвищення об’єму видобутку вуглеводневої продукції в Україні. Практичне значення. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості вибору оптимальних рецептур для кріплення бокових стовбурів. Такий вибір має бути поведений після проведення ряду лабораторних досліджень для найоптимальніших рецептур та подальшого практичного застосування в різних гірничо-геологічних умовах.

Analyze an importance of lightweight cement material using for slim hole side-track cementing. It leads to formation repression decreasing and mud loses prevention, also avert of hole destruction and packing-off during cement job operations. To research an available Portland-cement based lightweight cement slurry with different admixtures and other recipes, determine their specifics and advantages. Exude optimal compositions which can be used for slim hole side track cementing. Objective. Lightweight cementing materials. Physical and physically-mechanical properties of lightweight cementing slurry and formed stone. Methodology. Side-track theoretical materials, such as articles, literatures has been researched. Investigations of slim hole cementing issues and problems has been analyzed. Results. This material can be used for the next practical testing of lightweight cement slurry using during side-track drilling in places with abnormal subsurface conditions. Scientific novelty. Novelty of article is detailed analyzing of lightweight cement slurry composition which can be used for side-track cementing, as side track the mostly perspective method of oil and gas exploration increasing in Ukraine. Practical significance. Practical value of article results is possibility optimal recipe for the side track hole cementing. It can be done after series of laboratory analysis, based on this analysis can be chosen optimal mixture for the practical using in the different geological conditions.
Overview of simplified tamponation solutions for fixing the side barrels of wells
Keywords: полегшувальна домішка; міцність цементного каменю; цемент тампонажний; газопроникність