Професор В. Л. Кирпичов (1845–1913 рр.) – почесний член Київського політехнічного товариства інженерів і агрономів - Радогуз, Сергій Анатолійович (Національна наукова сільськогосподарська бібліотека Національної академії аграрних наук України, 2023)
У статті досліджується діяльність видатного вченого та організатора другої половини XIX – початку XX ст. – Віктора Львовича Кирпичова, який відзначався своєю значущою роллю у розвитку вищої технічної освіти України. Як фундатор і перший директор Харківського практичного технологічного інституту (ХПТІ) та Київського політехнічного інституту (КПІ), В. Л. Кирпичов визначав основні принципи інженерної освіти, на яких ґрунтується багаторічна історія цих провідних закладів вищої освіти України. Стаття зосереджується на «київському періоді» діяльності вченого та його стратегії щодо формування викладацького складу КПІ для забезпечення високого рівня якості навчання. Досліджуються його підходи до вибору викладачів (особливо у контексті прикладних наук). Зазначається, що він рекомендував залучати найкращих фахівців для викладання фундаментальних предметів, у той час як викладачів прикладних наук вважав за необхідне підготовлювати власноруч. Аналізується швидкий успіх В. Л. Кирпичова у формуванні висококваліфікованого викладацького складу, досліджується його взаємодія з професорами Київського університету для забезпечення високого рівня навчання на початковому етапі діяльності КПІ. Розглядається впровадження практичних занять у навчальний процес та новаторські підходи у виборі кандидатів на вакантні викладацькі посади. Наголошується на ефективності вченого у цьому процесі, підкреслюючи розумне використання досвіду організаційної роботи та вміння розпізнавати й розвивати талановитих молодих науковців. Розкрито принципову позицію В. Л. Кирпичова щодо студентських заворушень і його відмову від силових методів впливу на студентів. Особлива увага приділяється його протистоянню рішенням Міністерства освіти та Міністерства внутрішніх справ, що призвело до звільнення вченого з посади директора. Вказано, що саме за внесок у розбудову Київської політехніки В. Л. Кирпичова було обрано першим почесним членом Київського політехнічного товариства інженерів і агрономів. Зазначається, що спадкоємність ідей вченого відзначена створенням фонду імені В. Л. Кирпичова та виданням присвяченого йому збірника матеріалів.

The article examines the activities of the outstanding scientist and organizer of the second half of the 19th – beginning of the 20th century, Viktor Lvovich Kirpychov, who was noted for his significant role in the development of higher technical education in Ukraine. As the founder and first director of Kharkiv Practical Technological Institute (KhPTI) and Kyiv Polytechnic Institute (KPI), V. L. Kirpychov defined the main principles of engineering education, which became a base of the long history of these leading higher educational institutions of Ukraine. The article focuses on the «Kyiv period» of the scientist's activity and his strategy for the formation of the KPI teaching staff to ensure a high level of education quality. His approaches to the selection of teachers are studied (especially in the context of applied sciences). It is noted that he recommended attracting the best specialists to teach fundamental subjects, while considered the teachers of applied sciences to be the goal of training on his own. The article analyzes Kirpychov's rapid success in forming a highly qualified teaching staff. His interaction with professors of Kyiv University to ensure a high level of education at the initial stage of KPI activity is being investigated. The implementation of practical classes in the educational process and innovative approaches in the selection of candidates for vacant teaching positions are also considered. The effectiveness of the scientist in this process is highlighted, emphasizing the judicious use of experience in organizational work and the ability to recognize and develop talented young scientists. Described the principled position of V. L. Kirpychev regarding student riots and his refusal from forceful methods of influencing it. Particular attention is paid to his opposition to the decisions of the Ministry of Education and the Ministry of Internal Affairs, which led to the dismissal of the scientist from the position of director. It is specified that precisely for the contribution to the development of Kyiv Polytechnic V. L. Kirpychov was elected the first honorary member of the Kyiv Polytechnic Society of Engineers and Agronomists. It is noted that the continuity of Kirpychov's ideas was led to the creation of the foundation named after V. L. Kirpychov and publishing a collection of materials dedicated to him.
Professor V. L. Kirpychov (1845–1913) – honorary member of the Kyiv polytechnic society of engineers and agronomists
Keywords: наукові товариства; освіта; Київський політехнічний інститут Імператора Олександра ІІ; Київське політехнічне товариство інженерів і агрономів; технічні науки; біографістика; історія освіти; scientific societies; education; Kyiv Polytechnic Institute of Emperor Alexander II; Kyiv Polytechnic Society of Engineers and Agronomists; technical sciences; biography; history of education