Особливості планування навчально-тренувального процесу борців-вільників високої кваліфікації - Поляков, Ігор Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
У статі доведено, що одним з основних напрямів є ефективне планування техніко-тактичної підготовки кваліфікованих борців, що максимально адаптоване до вимог змінених правил проведення борцівських поєдинків. Метою дослідження є розкриття та обґрунтування структури навчально-тренувального процесу борців високої кваліфікації та проведення комплексного аналізу їх підготовки. Проведено аналіз науково-методичної літератури з досліджуваної проблеми; розкрито структуру навчально-тренувального процесу борців високої кваліфікації; розроблено методику планування навчально-тренувального процесу борців високої кваліфікації представлена розробка програми навчально-тренувальних зборів для борців-юніорів високої кваліфікації для підготовчого та змагального етапів підготовки; доведено, що контрольні випробування допомагають виявити рівень розвитку окремих рухових якостей, оцінити рівень технічною відсталістю та тактичної підготовленості, порівняти підготовленість як окремих займаються, так і цілих груп; вести об'єктивний контроль над тренуваннями; виявляти переваги та недоліки застосовуваних засобів, методів навчання і форм організації заняття; здійснено дослідження з перевірки контрольних нормативів до педагогічного експерименту та після його проведення; відображено дані в кінці експерименту, що підтверджують достовірність відмінностей за більшістю показників.

The article proves that one of the main directions is the effective planning of technical and tactical training of qualified wrestlers, which is best adapted to the requirements of the changed rules of wrestling. The purpose of the study is to reveal and substantiate the structure of the educational and training process of highly qualified wrestlers and conduct a comprehensive analysis of their training. The analysis of scientific and methodical literature on the researched problem is carried out; the structure of the educational and training process of highly qualified wrestlers is revealed; the method of planning the training process of wrestlers of high qualification is developed, the development of the program of training sessions for wrestlers-juniors of high qualification for the preparatory and competitive stages of training is presented; it is proved that control tests help to reveal the level of development of certain motor qualities, assess the level of technical backwardness and tactical preparedness, compare the preparedness of both individual and entire groups; to conduct objective control over trainings; identify the advantages and disadvantages of the tools used, teaching methods and forms of organization of classes; carried out research to verify the control standards before the pedagogical experiment and after it; displayed data at the end of the experiment, confirming the significance of differences in most indicators.
Features of planning the educational and training process of high qualification wrestlers
Keywords: навчально-тренувальний процес; кваліфіковані борці; контрольні випробування; планування; спортсмен; педагогічний експеримент; educational and training process; qualified wrestlers; control tests; planning; athlete; pedagogical experiment; wrestling