Методичні вказівки "Розрахунок установок для вимірювання магнітних характеристик замкнутих тороїдальних зразків" до виконання курсового проєкту з навчальних дисциплін "Технічні вимірювання та випробування продукції", "Магнітні вимірювання" - Горкунов, Борис Митрофанович; Львов, Сергій Геннадійович; Дроздова, Тетяна Василівна; Вевенко, Віталій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Мета курсового проєкту – вивчення методів розрахунку вимірювальних пристроїв, призначених для магнітних випробувань магнітом’яких тороїдальних зразків у постійних та змінних магнітних полях. Курсовий проєкт передбачає виконання розрахунків методичної похибки визначення магнітної індукції, що виникає через неоднорідність магнітного поля по радіусу кільцевого зразка. Необхідно ввести критерій малості цієї похибки та, спираючись на нього, визначити оптимальні параметри замкнутого зразка, а також розрахувати характеристики магнітометричних установок, які функціонують на постійному і змінному струмі. На відміну від розімкнутого зразка, що володіє рядом недоліків, пов’язаних з впливом розмагнічуючого фактора, на результати вимірювань, замкнутий зразок має основну гідність, що полягає в тому, що коефіцієнт розмагнічування його дорівнює нулю. Це дозволяє використовувати замкнуті зразки для магнітних випробувань: магнітом’яких матеріалів (таких як електротехнічні сталі, хімічно чисте залізо, сплави типу залізо-нікель, залізо-кобальт, ферити, магнітодіелектрики тощо) у постійних та змінних магнітних полях. Особливо важливим є дослідження замкнутих зразків і виробів у тих випадках, коли вони надалі будуть використовуватися в такому ж вигляді в магнітопроводах електродвигунів, генераторів, кільцевих трансформаторів та інших пристроїв. Найбільш широко використовуються у практиці магнітних випробувань замкнуті зразки тороїдальної та квадратної конфігурацій, причому вони можуть бути як суцільними, так і шихтованими (або у вигляді стрічкового навиву). Замкнений зразок має дві обмотки (намагнічуючу та вимірювальну). Обмотка, що намагнічує, є силовою і повинна мати переріз проводу, що перевищує переріз проводу вимірювальної обмотки.
Keywords: методичні вказівки; курсовий проєкт; тороїдальні зразки; магнітні вимірювання; інформаційно-вимірювальні технології; технічні вимірювання