Самоконтроль як важливий компонент формування готовності майбутніх менеджерів до адаптивного управління - Чеботарьов, Микола Корнійович (Українська інженерно-педагогічна академія, 2014)
У статті розглянуто значення самоконтроля студентів як важливого компонента їхньої саморегулятивної діяльності, а також вплив самовиховання і самовдосконалення на його формування під час навчання у ВНЗ. Авторами показано, що для формування самоконтролю необхідна інформація про отримані результати, з підкріплювальними властивостями. Розглянуті способи самопідкріплення: самосхвалення, самопідбадьорення, самопримус, самозаохочення. Приведені результати дослідження, що свідчать про те, що самопідкріплюючі дії в значній мірі впливають на поведінку студентів і сприяють їх саморегуляції та самоуправлінню, спрямованому на досягнення бажаного результату.
Keywords: самоконтроль; саморегуляція; самопідкріплення; мотивація; адаптивне управління; самовдосконалення; самовиховання