Організація роботи агрегатора для інтеграції побутових споживачів у програми реагування на попит - Кіянчук, Владислав Михайлович; Махотіло, Костянтин Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто засади функціонування агрегаторів при залученні побутових споживачів на ринок електричної енергії, а також їх значення для розвитку програм реагування на попит. Аналізуються та пропонуються ключові функції агрегаторів, етапи їх діяльності, регуляторні вимоги та особливості взаємодії з всіма учасниками ринку. Значну увагу приділено бізнес-моделям агрегаторів, витратам і доходам, а також технічним і економічним аспектам управління споживанням енергоресурсів. Визначено переваги автоматизації процесів і розвитку систем моніторингу та аналізу споживання.

This paper researches the fundamental principles of aggregator operations in integrating residential consumers into the electricity market and their role in advancing demand response programs. It explores and proposes the key functions of aggregators, the stages of their operations, regulatory requirements, and the dynamics of their interactions with all market participants. Special attention is given to the business models of aggregators, their cost and revenue structures, as well as the technical and economic aspects of energy resource management. The advantages of process automation and the development of monitoring and consumption analysis systems are identified.
The organization of aggregator operations for integrating residential consumers into demand response programs
Keywords: агрегатор; ринок електричної енергії; побутові споживачі; управління попитом; балансування; aggregator; electricity market; residential consumers; demand management; balancing