Таксономія типів організаційної культури - Ситник, Н. І. (НТУ "ХПІ", 2012)
В дослідженні розроблена таксономія типів організаційної культури, що базується на співвідношенні двох факторів: сприйнятливість до змін та внутрішня інтегрованість. В залежності від рівня розвитку виділених факторів пропонується розрізняти слабку, консервативну, розмиту, сильну і помірно розвинену організаційні культури.

The study is devoted to the development of taxonomy for organizational culture types. The proposed taxonomy is based on balance of two factors: sensitivity to changes and internal integrity. As a result of combinations of these factors five types of organizational culture could be differentiated as follows: weak, conservative, fuzzy, strong and moderately developed organizational culture.
Keywords: управління підприємством; сприйнятливість до змін; внутрішня інтегрованість; organizational culture; taxonomy; sensitivity to changes; internal integrity