Цивільне право України - Лисенко, Ірина В'ячеславівна; Лисенко, Андрій Миколайович; Ткачов, Максим Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Навчальна дисципліна «Правознавство» є фундаментальною складовою підготовки студентів усіх спеціальностей, оскільки забезпечує базові знання про систему права, його галузі та функції в суспільстві. Цивільне право, як одна з ключових галузей приватного права, регулює майнові та пов’язані з ними немайнові відносини між фізичними та юридичними особами, формуючи правові засади цивільного обороту. Метою конспекту лекцій з практичними заняттями та завданнями для самостійної роботи студентів є надання студентам систематизованого матеріалу, що включає основи цивільного права України, правові інститути суб’єктів та об’єктів цивільних правовідносин, загальні положення зобов’язального права, право власності, речові права, а також основи права інтелектуальної власності. Важливою складовою є ознайомлення з правовими засобами індивідуалізації учасників цивільного обороту та механізмами захисту їхніх прав, що сприяє формуванню практичних компетенцій у сфері цивільного права. Конспект включає теоретичний матеріал та практичні завдання для самостійної роботи студентів, що дозволяє закріпити знання та наблизити навчання до реальних ситуацій цивільних правовідносин. Такий підхід сприяє розвитку критичного мислення майбутніх фахівців, правової свідомості та вміння застосовувати законодавство на практиці в різних галузях правовідносин. Вивчення матеріалів цього конспекту створює підґрунтя для подальшого поглибленого вивчення правових дисциплін та формує базові компетенції майбутніх фахівців в сфері різних правових галузей та інститутів.
Keywords: конспект лекцій; цивільне право; правознавство; система права; приватне право; практичні заняття