Вплив кризових ситуацій на людей з лідерською життєвою позицією: соціально-філософський аспект - Кузьменко, Наталя Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Тема дослідження має велике значення в сучасному світі, де нестабільність та невизначеність стають невід’ємною частиною нашого життя, особливо у стані воєнної кризи та «повоєння». Поданою статтею ми розкриваємо тему через кілька ключових аспектів, а саме: по-перше, кризові ситуації вимагають від лідерів ефективного прийняття рішень в умовах сьогодення; по-друге, філософія лідерства на сьогодні розглядається як інструмент аналізу та формування лідерських якостей, спрямованих на розв’язання соціальних та етичних питань. Також у статті ми акцентуємо увагу на тому, як кризові обставини формують сприйняття лідерів як фігур влади та впливають на соціально-культурні аспекти. Усе це взаємодіє із соціально-філософським аспектом, де етичні норми, культурні цінності та соціальна відповідальність лідера стають предметом уваги.

The research topic is of great importance in today's world, where instability and uncertainty become an integral part of our lives, especially in the state of military crisis and «post-war». With this article, we reveal the topic through several key aspects, namely: first, crisis situations require leaders to make effective decisions in today's conditions; secondly, the philosophy of leadership is currently considered as a tool for analysis and formation of leadership qualities aimed at solving social and ethical issues. Also, in the article, we focus on how crisis circumstances shape the perception of leaders as power figures and affect socio-cultural aspects. All this interacts with the sociophilosophical aspect, where ethical norms, cultural values and social responsibility of the leader become the subject of attention.
The influence of crisis situations on people with leadership positions: social and philosophical aspect
Keywords: лідерство; лідерська життєва позиція; лідер; філософія лідерства; криза; кризові ситуації; leadership; leadership life position; leader; leadership philosophy; crisis; crisis situations