Актуальність формування громадянськості в Україні - Шапаренко, О. В. (НТУ "ХПІ", 2008)
В статті розглядається актуальність формування громадянськості в Україні на сучасному етапі, яка зумовлена загальнозначущими та її національно специфічними факторами. Автор пов’язує формування громадянськості із розбудовою в Україні відкритого громадянського суспільства. В статті відмічається, що актуальність філософського дослідження проблем формування громадянськості обумовлена й затребуваністю розвитку філософії як такої, розробки категорій, понять, ідей та концепцій, що здатні створити нове соціально-філософське бачення соціальної реальності.

The article works out the vital need for forming civil liberties in Ukraine nowadays that is caused by both universally important and her national specific factors. The author connects forming civil liberties with the creation of open civil society. The article points out that the necessity of philosophical investigation of the problem of forming civil liberties is also determined by the need for developing the science of philosophy itself, as well as for working out categories, notions, ideas and concepts, able to create a new socio-philosophical vision of social reality.
Keywords: громадське суспільство; філософсько-освітня проблема; соціально-філософські дослідження; трансформація суспільства; соціум