Постановка завдання параметричної оптимізації складних технічних систем та можливі підходи до її вирішення - Прібилєв, Ю. Б.; Подорожняк, Андрій Олексійович; Сакович, Л. М. (Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, 2016)
У статті розглянуто застосування методу групового урахування аргументів для параметричної оптимізації складних технічних систем. Розглянуті теоретичні основи алгоритмів параметричної оптимізації. Надані аналітичні співвідношення для рішення завдання параметричної оптимізації складних технічних систем. Наведений математичний опис алгоритмів випадкового пошуку екстремуму. Показано, що завдання системної параметричної оптимізації відносяться до класу багатопараметричних, багатоекстремальних, стохастичних, нелінійного програмування

В статье рассмотрено применение метода группового учета аргументов для параметрической оптимизации сложных технических систем. Рассмотрены теоретические основы алгоритмов параметрической оптимизации. Предоставлены аналитические соотношения для решения задачи параметрической оптимизации сложных технических систем. Приведено математическое описание алгоритмов случайного поиска экстремума. Показано, что задача системной параметрической оптимизации относится к классу многопараметрических, многоэкстремальных, стохастических, нелинейного программирования

The article deals with the application of the method of group account of arguments for parametric optimization of complex technical systems. It also deals with the theoretical basis of the algorithm of parametric optimization. There are provided analytical relations to solve the problem of parametric optimization of complex technical systems. The mathematical description of random search algorithms extreme. It is shown that the problem of the system of parametric optimization belongs to the class of multiparameter, multiextremal, stochastic, non-linear programming.
Постановка задачи параметрической оптимизации сложных технических систем и возможные подходы к её решению
The Formulation of the Problem of Parametric Optimization of Complex Technical Systems and Possible Approaches to its Solution
Keywords: складні технічні системи; параметрична оптимізація; метод групового урахування аргументів; сложные технические системы; параметрическая оптимизация; метод группового учета аргументов; complex technical systems; parametric optimization; group method of arguments