Глобальна діджиталізація як фактор розвитку міжгалузевих зв'язків виробничих підприємств: питання методології - Мехович, Сергій Анатолійович; Кузьминський, Костянтин Миколайович; Галяпа, Владислав Андрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В статті розглянуто сутність процесів глобальної діджиталізації та її вплив на розвиток виробничої інтеграції. Зазначено, що ці процеси мають значні переваги у розвитку міжгалузевих зв'язків, але разом з цим стикаються з рядом складних проблем, які можуть вплинути на розвиток міжгалузевих зв'язків виробничих підприємств. Ці проблеми можуть стосуватися як технічних аспектів, так і організаційних і соціальних викликів. Обгрунтовано, що кібербезпека, приватність даних, технічні проблеми, організаційні і культурні виклики, а також економічні імплікації є основними проблемами, які потребують уваги і рішень. Зазначено, що неокласична економічна теорія відіграє важливу роль у розумінні причин та наслідків інтеграції в економіці. Інтеграція в економічному контексті зазвичай стосується процесу зближення країн або регіонів через економічну взаємодію, яка може включати в себе торгову інтеграцію, економічні союзи та інші форми співпраці. Інтеграція може призвести до структурних змін в економіці, таких як закриття неприбуткових підприємств і переорієнтація на нові галузі. Розглянуто детально, як глобальна діджиталізація впливає на розвиток міжгалузевих зв'язків. Визначено та надано характеристику механізмам, що задіяні у глобальній діджиталізації та як вони впливають на розвиток міжгалузевих зв'язків.

The article examines the essence of the processes of global digitalization and its impact on the development of industrial integration. It is noted that these processes have significant advantages in the development of inter-branch relations, but at the same time they face a number of complex problems that can affect the development of inter-branch relations of manufacturing enterprises. These problems can relate to both technical aspects and organizational and social challenges. The main factors are identified and summarized. It is well-founded that cyber security, data privacy, technical challenges, organizational and cultural challenges, as well as economic implications are the main issues that need attention and solutions. It is justified that solving these problems is critically important for ensuring effective and stable cooperation between enterprises and for maximizing the benefits of digitization in the conditions of the modern global market. It is noted that neoclassical economic theory plays an important role in understanding the causes and consequences of integration in the economy. It is considered in detail how global digitalization affects the development of inter-industry relations. Mechanisms involved in global digitalization and how they affect the development of interindustry relations are defined and characterized.
Global digitalization as a factor of the development of interindustry connections of manufacturing enterprises: questions of methodology
Keywords: діджиталізація; виробнича інтеграція; міжгалузеві зв'язки; кібербезпека; штучний інтелект; industrial integration; digitalization; international relations; cyber security; artificial intelligence