Розробка захисних склокристалічних матеріалів на основі літійалюмосилікатних стекол - Саввова, Оксана Вікторівна; Воронов, Геннадій Костянтинович; Бабіч, Олена Вікторівна; Гривцова, Анастасія Олександрівна (НТУ "ХПІ", 2015)
Проаналізовано основні напрямки розробок захисних склокристалічних матеріалів та встановлена перспективність їх застосування як елементів індивідуального бронезахисту. Розроблено модельні літійалюмосилікатні стекла та синтезовано склокристалічні матеріали на їх основі. Встановлено, що визначальним фактором при визначенні впливу фазового складу на температурний коефіцієнт лінійного розширення дослідних матеріалів є наявність та вміст β-сподумену у їх складі. Застосування як елементів індивідуального бронезахисту розроблених склокристалічних матеріалів дозволить знизити термоудар, який виникає при зіткненні снаряду з бронематеріалом.

Main development trends of protective glass-ceramic materials have been analyzed. Viability of their use as the elements of personal armor protection has been established. Model lithium aluminosilicate glasses were developed, and glass-ceramics materials on their base were synthesized. It has been established that determinative factor of the influence of phase composition on thermal coefficient of linear expansion is the presence and amount of β-spodumene in their composition. The application of developed glass-ceramic materials as elements of personal armor protection will allow decreasing of thermal shock that occurs at impact of a projectile with an armor material.
Development of protective glass-ceramic materials based on lithium aluminosilicate glasses
Keywords: елементи індивідуального бронезахисту; температурний коефіцієнт; ТКЛР; термоудар; β-spodumene; thermal coefficient; personal armor protection