Штучний інтелект та інтелектуальна власність у креативній індустрії: можливості і виклики - Касич, Алла Олександрівна; Яковенко, Ярослава Юріївна; Клюс, Юрій Миколайович; Динько, Іван Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Штучний інтелект швидко проникає в різні індустрії, включаючи креативну, де його вплив на процеси створення та захисту інтелектуальної власності стає особливо значущим. Дана стаття присвячена дослідженню ролі ШІ у креативних сферах та виклики, які він вносить у сферу інтелектуальної власності, зокрема різним аспектам використання ШІ в креативних індустріях (створення контенту, візуалізація, аналіз і його розповсюдження). У дослідженні також висвітлюються етичні та правові аспекти захисту інтелектуальної власності, створеної з використанням ШІ, включаючи вирішення потенційних конфліктів, які можуть виникнути через автоматизацію та інтелектуалізацію процесів, та тим як штучний інтелект трансформує творчий процес і як він використовується для створення нового контенту. Зокрема, акцентовано увагу на тому, що існує і ряд викликів у креативній індустрії, оскільки виникають питання щодо авторства та власності на контент, створений за допомогою ШІ; існують ризики несанкціонованого використання та зловживання ІВ, захищеної ШІ. Крім того, необхідно оновити законодавство про ІВ, щоб воно відповідало потребам та викликам, пов'язаним з ШІ. Разом з тим, ШІ може допомогти у створенні нових форм творчого контенту, таких як музика, візуальні твори та тексти; автоматизувати рутинні завдання, пов'язані з управлінням ІВ, такі як реєстрація та відстеження авторських прав; допомогти у виявленні та захисті ІВ від порушень. Крім того, у дослідженні наголошується на ролі, яку ШІ може відігравати в аналізі та інтерпретації даних, а також у поширенні контенту для більш широкої аудиторії. Автори наголошують на тому, що з одного боку, ШІ відкриває нові можливості для творців контенту, допомагаючи їм генерувати ідеї, автоматизувати завдання та знаходити нові аудиторії. З іншого боку, ШІ також створює ряд проблем, пов'язаних з інтелектуальною власністю (ІВ), таких як авторство, власність на контент, і відповідальність за порушення авторських прав. У статті підкреслюється необхідність адаптивних стратегій для ефективного використання ШІ в креативних галузях та здійснено узагальнення основних тенденції взаємодії ШІ та інтелектуальної власності на прикладі ігрової індустрії. ШІ має значний потенціал для трансформації креативної індустрії, однак для того, щоб максимально використовувати можливості ШІ та мінімізувати ризики, важливо вирішити ряд правових та етичних питань.

Artificial intelligence is rapidly penetrating various industries, including the creative industry, where its impact on the processes of creation and protection of intellectual property is becoming particularly significant. This article explores the role of AI in creative industries and the challenges it brings to the field of intellectual property, including various aspects of the use of AI in creative industries (content creation, visualization, analysis and distribution). The research also highlights the ethical and legal aspects of protecting intellectual property created with the use of AI, including addressing potential conflicts that may arise from the automation and intellectualization of processes, and how artificial intelligence is transforming the creative process and how it is used to create new content. In particular, attention is focused on the fact that there are several challenges in the creative industry, as questions arise regarding authorship and ownership of content created with the help of AI; there are risks of unauthorized use and abuse of IP protected by AI. In addition, IP legislation needs to be updated to meet the needs and challenges of AI. However, AI can help create new forms of creative content, such as music, visuals and texts; automate routine tasks related to IP management, such as copyright registration and tracking; and assist in the detection and protection of IP from violations. In addition, the research highlights the role that AI can play in analyzing and interpreting data, as well as in delivering content to a wider audience. The authors emphasize that, on the one hand, AI opens up new opportunities for content creators, helping them generate ideas, automate tasks, and find new audiences. On the other hand, AI also creates several issues related to intellectual property (IP), such as authorship, content ownership, and liability for copyright infringement. The article emphasizes the need for adaptive strategies for the effective use of AI in creative industries and summarizes the main trends of the interaction of AI and intellectual property using the example of the gaming industry. AI has significant potential to transform the creative industries but to maximize the potential of AI and minimize the risks, it is important to address some legal and ethical issues.
Artificial intelligence and intellectual property in the creative industry: opportunities and challenges
Keywords: інновації; інтелектуальна власність; штучний інтелект; креативна економіка; діджиталізація; innovations; intellectual property; artificial intelligence; creative economy; digitalization