Аналітичний огляд шляху та методів синтезу схем гідропневмоагрегатів - Черпаков, Микита Ігорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Метою цієї статті є визначення основних методів синтезу схем гідропневмоагрегатів та побудування шляху, якого можна дотримуватись при побудові схем із управляючими автоматами. Завдяки визначенню основних підходів структурного синтезу, а саме елементний, агрегатний та їх комбінація, була побудована структурну організація цих підходів. Розглянуто основні методи синтезу схем гідропневмоагрегатів, які починаються з формалізованого опису завдання. Розглянуті принципи побудови схем на першій ланці містять у собі стандартну позиційну структуру. Розглянута сутність позиційної структури та перехід до мінімізованої структури. Визначені аспекти синтезу мінімізованої структури та стандартної позиційної структури у контексті систем лінійних рівнянь. Розглянуті методи із застосуванням систем логічних рівнянь та матриць відповідностей. Розглянуті методи синтезу логічних рівнянь та їх подальша мінімізація з урахуванням станів системи, елементів пам'яті та вихідних пристроїв. Визначені рамки застосування теорії графів та її роль у синтезі схем гідропневмоагрегатів. Розглянуті основні положення застосування методів декомпозиції. Розглянутий метод синтезу схем із позиціонуванням гідропневмоагрегатів шляхом реалізації на датчиках та несилових опорах. Звернена увага на застосування промислових логічних контролерів та їх роль у сучасних методах реалізації схем на практиці. Підкреслені переваги та недоліки цих методів, а також надані деякі алгоритми роботи.

The purpose of this article is to determine the main methods of synthesizing hydropneumatic units circuits and to build a path that can be followed when building circuits with control machines. Thanks to the definition of the main approaches of structural synthesis, namely elemental, aggregate and their combination, the structural organization of these approaches was built. The article discusses the main methods of synthesizing schemes of hydropneumatic units, which begin with a formalized description of the task. The considered principles of building schemes on the first link contain a standard positional structure. The essence of the positional structure and the transition to a minimized structure are considered. Aspects of the synthesis of the minimized structure and the standard positional structure in the context of systems of linear equations are determined. Considered methods using systems of logical equations and correspondence matrices. The methods of synthesis of logic equations and their subsequent minimization taking into account the states of the system, memory elements and output devices are considered. The framework of the application of graph theory and its role in the synthesis of schemes of hydropneumatic units are defined. The main provisions of the application of decomposition methods are considered. The method of synthesis of schemes with positioning of hydropneumatic units by implementation on sensors and non-power stops is considered. Attention is drawn to the application of industrial logic controllers and their role in modern methods of implementation of schemes in practice. The advantages and disadvantages of these methods are highlighted, as well as some work algorithms are provided.
Analytical review of the way and methods of synthesis of hydropneumatic units schemes
Keywords: синтез схем; гідропневмоагрегат; методи декомпозиції; стандартна позиційна структура; позиціонування; управляючий автомат; synthesis of schemes; hydropneumatic unit; decomposition methods; standard positional structure; positioning; control machine