Термодинаміка, статика і кінетика сорбції на природних сорбентах - Гумницький, Ярослав Михайлович; Сабадаш, Віра Василівна (НТУ "ХПІ", 2019)
Досліджено вилучення іонів амонію з розчинів амоній хлориду природним цеолітом – клиноптилолітом Сокирницького родовища з водних розчинів в ізотермічних умовах. Процес адсорбції здійснювали в ізотермічних умовах для температур 288 К, 293 К і 303 К. Досліджено адсорбційну ємність цеоліту щодо іонів амонію в статичних та динамічних умовах в залежності від температури та маси адсорбентів. Експериментальні дані було інтерпретовано ізотермам Ленгмюра та Фрейнліха.

The removal of ammonium ions from solutions of ammonium chloride by natural zeolite - clinoptilolite of Sokirnitsya deposit from aqueous solutions under isothermal conditions has been investigated. The adsorption process was carried out in isothermal conditions for temperatures of 288 K, 293 K and 303 K. The adsorption capacity of zeolite in relation to ammonium ions was studied in static and dynamic conditions, depending on the temperature and mass of adsorbents. Experimental data were interpreted to the isotherms of Langmuir and Freundlich.
Thermodynamics, static and kinetics of sorbtion on natural sorbents
Keywords: адсорбція; амоній; стічні води; ізотерма Ленгмюра; ізотерма Фрейнліха; adsorption; ammonium; waste