Методичні вказівки для самостійної роботи з навчальної дисципліни вільного вибору професійної підготовки "Формування бізнес-ідей та креативне мислення" - Савченко, Ольга Ігорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Навчальна дисципліна «Формування бізнес–ідей та креативне мислення» є дисципліною вільного вибору професійної підготовки магістрів. Її вивчення здійснюється на лекційних і семінарських заняттях. Певний обсяг дисципліни передбачає індивідуальну роботу студентів. У сучасному швидкозмінному, цифровому середовищі інновації є наріжним каменем сталого зростання та прогресу. Бізнеси в різних галузях дедалі більше усвідомлюють, що впровадження інновацій – це не просто випередження конкурентів, а відкриття нових можливостей, сприяння зв’язкам з клієнтами та підвищення операційної ефективності. По суті, інновації для цифрового зростання полягають у перетворенні ідей на дієві стратегії, які дають відчутні ре зультати. Використання передових технологій, оптимізація маркетингових зусиль, побудова активних спільнот, інновації слугують каталізатором перетворення викликів на можливості. Дисципліна «Формування бізнес–ідей та креативне мислення» інтегрує концепцію креативного менеджменту та підприємницького мислення через вивчення таких понять як «креативна особистість», «креативне середовище», «креативне мислення», «підприємницька активність». Вона об’єднує підприємницьку спрямованість у психологічних закономірностях її розвитку і функціонування, з одного боку, та знання, практичні навички щодо розвитку компонентів креативності, з іншого. При цьому особлива увага приділяється розвитку творчого мислення, пошуку підприємницьких ідей та мотивації. Такий інтегрований підхід забезпечує послідовний процес від вивчення до розвитку креативності особистості, сприяє активізації творчої поведінки та надихає на підприємницьку діяльність. Самостійна робота з дисципліни «Формування бізнес–ідей та креативне мислення» (реферат) призначена для реалізації наступних цілей: закріплення знань і умінь , які були отримані; розширення та поглиблення знань з дисципліни; формування навичок роботи з навчальною і науковою літературою, вміння аналізувати текст, виділяти в ньому головне, ставити необхідні питання; проводити творчі дослідження; сприяти розвитку таких особистих якостей, як організованість, самостійність, креативність, саморозвиток.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; бізнес; бізнес-ідеї; креативне мислення; економіка