Дослідження товарної структури експортного потенціалу України - Матросова, Вікторія Олександрівна; Новік, Ірина Олексіївна; Шматько, Наталія Михайлівна (ВД "Гельветика", 2019)
За часів проголошення незалежності України одним із головних аспектів зовнішньоекономічної діяльності стало формування нового торговельного режиму з подальшою його інтеграцією у світове господарство. Головною проблемою на шляху формування та реалізації зовнішньоторговельної політики України шляхом відкритості національної економіки постало питання перебудови товарної структури експорту та імпорту, створення потужного експортного потенціалу, запровадження сучасних форм економічної взаємодії із зарубіжними країнами, побудови та забезпечення стабільних зовнішньоекономічних зв’язків. Предметом статті є розгляд теоретичних (гносеологічних) та практичних питань, пов'язаних з аналізом товарної структури експортного потенціалу України. Проаналізовано товарну структуру експортного потенціалу, динаміку та зміни, які відбувалися в Україні за останнє десятиріччя. Проведено аналіз динаміки зовнішньоекономічної торгівлі України, аналіз товарної структури експорту. Виявлено основні напрями збуту продукції на міжнародних ринках, проаналізовано зміни ринків збуту за період 2008–2018 рр. Систематизовано причини, які є результатом зміни товарної структури експортного потенціалу України, та запропоновано пріоритетні напрями розвитку товарної структури експортного потенціалу України. Досліджено можливості реалізації експортоорієнтованої моделі стратегії України, що сприятиме економічному зростанню, активізує наявні та потенційні конкурентні переваги української економіки. Підкреслено необхідність формування цільової комплексної програми державного стимулювання експорту, визначено завдання, стоять перед органами зовнішньоекономічної політики, запропоновано інструменти нарощення слабких складників експортного потенціалу України.
Keywords: міжнародні економічні відносини; зовнішньоекономічна торгівля; зона вільної торгівлі; ринки збуту; імпорт; концентрація українського експорту