Спосіб нанесення покриття сплавом кобальт-ванадій - Сахненко, Микола Дмитрович; Желавська, Юлія Анатоліївна; Зюбанова, Світлана Іванівна; Горохівська, Наталя Валентинівна; Поспєлов, Олександр Петрович (Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій, 2025)
Винахід стосується способу нанесення покриття сплавом кобальт-ванадій електролізом водних розчинів електролітів. Спосіб нанесення покриття сплавом кобальт-ванадій електролізом водних розчинів, який проводять з використанням цитратного електроліту наступного складу, моль/дм3: CoSO47H2O - 0,1, Nа3С6Н5О7 - 0,4, V2O5 - 0,1, при рН 3,0-3,5 і температурі 35-40 °C, уніполярним імпульсним струмом з амплітудою 5-7 А/дм2 при тривалості імпульсу та паузи 1 .10-2-5. 10-2 с. Винахід забезпечує одержання покриття з підвищеними фізико-механічними властивостями: виходом за струмом покриття 60-80 % та вмістом ванадію в сплаві 1,2-1,5 мас. %.
Keywords: патенти; винаходи; нанесення покриття; сплав кобальт-ванадій; електроліз; водні розчини електролітів; цитратний електроліт; фізико-механічні властивості