Функціональний зв'язок умов обробки з параметрами стану поверхні зубів рейок - Юрчишин, Оксана Ярославівна; Півень, Лариса Володимирівна; Скидан, Наталія Павлівна; Пермяков, Єгор Олександрович; Мироненко, Олег Євгенович; Юр'єва, Марія Віталіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Значна кількість механічних методів, верстатів, інструментів і матеріалів для обробки зубчастих рейок визначає широкі можливості в забезпеченні формування параметрів поверхневого шару останніх і визначає їх експлуатаційні властивості. Тому актуальним є питання забезпечення експлуатаційних властивостей зубчастих рейок в залежності від параметрів стану поверхневого шару рейок. Для успішного вирішення цього завдання розглянуто теоретичні аспекти взаємозв'язку параметрів стану поверхневого шару рейок з процесами їх обробки. На відміну від відомих досліджень, які передбачали виявлення загальних аспектів зв'язку окремих параметрів стану поверхневого шару рейок з умовами їх обробки, авторами запропоновано доцільність розгляду залежності системи параметрів стану поверхневого шару, що визначають експлуатаційні властивості зубчастих рейок з умовами їх обробки. Цей взаємозв'язок виражається в математичних залежностях, які є основою при розробці алгоритмів і програм. Як наслідок, автоматизується вирішення однієї з основних задач розрахунку оптимальних процесів обробки з урахуванням забезпечення необхідних параметрів стану поверхневого шару зубчастих рейок, виходячи з їх експлуатаційних властивостей. На підтвердження даного напрямку розроблені фундаментальні наукові положення теорії геометричного тривимірного моделювання взаємопов'язаних процесів зняття припуску і формоутворення при обробці різанням.

A significant number of mechanical methods, machines, tools and materials for processing toothed rails determines wide possibilities in ensuring the formation of the parameters of the surface layer of the latter and determines their operational properties. Therefore, the issue of ensuring the operational properties of toothed rails depending on the parameters of the condition of the surface layer of the rails is relevant. In order to successfully solve this problem, the theoretical aspects of the relationship between the parameters of the state of the surface layer of the rails and the processes of their processing are considered. In contrast to well-known studies, which provided for the identification of general aspects of the connection of individual parameters of the surface layer of rails with the conditions of their processing, the authors proposed the feasibility of considering the dependence of the system of parameters of the surface layer, which determine the operational properties of toothed rails, with the conditions of their processing. This relationship is expressed in mathematical dependencies, which are the basis for the development of algorithms and programs. As a result, the solution of one of the main tasks of calculating the optimal processing processes, taking into account the provision of the necessary parameters of the state of the surface layer of toothed rails, based on their operational properties, is automated. In support of this direction, the fundamental scientific principles of the theory of geometric three-dimensional modeling of the interconnected processes of allowance removal and forming during cutting have been developed.
Functional relationship of the processing conditions with parameters of the condition of the surfaces of rail teeth
Keywords: процеси обробки; зубчасті рейки; формування параметрів; поверхневий шар; функціональний зв'язок; експлуатаційні властивості; процес зняття припуску; processing processes; toothed rails; formation of parameters; surface layer; functional connection; operational properties; allowance withdrawal process