Оцінка облікової інформації для прийняття управлінських рішень - Кузнецова, Світлана Олександрівна (ТДВ "Інститут обліку і фінансів", 2017)
Важливим фактором досягнення компромісу між інформаційними вимогами менеджменту і інформаційним продуктом облікової служби підприємства є оцінка ефективності облікової інформації для прийняття рішень. Адже своєчасність, достовірність, повнота облікової інформації впливає не лише на ефективність управління прибутком, але й на динаміку репутації бізнесу в цілому. Стаття присвячена аналізу існуючих підходів до оцінки ефективності облікової інформації та обґрунтуванню моделі оцінки облікової інформації для прийняття управлінських рішень з урахуванням руху інформаційних потоків під впливом інтеграції зорової уваги та розуміння стратегічних планів бізнесу. Здійснено аналіз наукових підходів до розуміння сутності оцінки облікової інформації. Обґрунтовано елементи концептуальної моделі оцінки облікової інформації для прийняття управлінських рішень. Розкрито процес синтезу наукових основ оцінки облікової інформації в процесі прийняття управлінських рішень. Виявлено, що вивчення взаємозв’язку між увагою і судженнями має вирішальне значення для оцінки поведінки менеджерів у процесі прийняття рішень. Якість рішень являє собою здатність менеджерів приймати рішення, які узгоджуються зі стратегічними цілями бізнесу. При цьому, важливим фактором, що визначає якість прийнятих рішень, є кількість уваги приділеної стратегічним показникам ефективності при оцінці облікової інформації.

The article analyzes the current approaches towards the evaluation of efficiency of accounting information and explains the accounting information evaluation pattern, when taking management decisions with due account for the information streams as influenced by the integration of visual attention and understanding of strategic business plans. Science-based approaches towards understanding the essence of evaluation of accounting information are under analysis. The elements of conceptual pattern of accounting information evaluation prior to taking management decisions have been explained. The process of synthesis of scientific basics of evaluation of accounting information, while taking management decisions, has been clarified. It is found that studying the interdependency between attention and judgment is crucial for evaluating the behavior of managers, while taking decisions. The quality of decisions stands for the capability of managers to take decisions, which comply with the strategic business goals. In this respect, the essential factor determining the quality of the decisions is the mindshare paid to the strategic efficiency indices, while evaluating the accounting information.
Evaluation of accounting information for making management decisions
Keywords: управлінський облік; управлінська звітність; облікова інформація; управлінські рішення; management accounting; management reporting; accounting information; management decisions