Вплив радіуса катіона лужного металу, природи аніона і температурного фактору на утворення подвійних солей у системах MA – GdA – H₂O (M – Li⁺, Na⁺, K⁺, Rb⁺, Cs⁺; A – SO₄²⁻, NO₃⁻, Cl⁻) - Стороженко, Дмитро Олексійович; Дрючко, Олександр Григорович; Бунякіна, Наталія Володимирівна; Гринчишин, Н. М. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2012)
Із застосуванням комплексу фізико-хімічних методів авторами вивчено природу й закономірності хімічної взаємодії структурних компонентів, гетерогенних рівноваг (25 – 100 ºС) у потрійних водно-сольових системах сульфатів, нітратів, хлоридів гадолінію і елементів ІА групи періодичної системи. Виявлена низка особливостей і закономірностей у їх сукупній поведінці.

Using the complex of physical-chemical methods authors studied the nature and regularities of chemical interaction of the structural components and heterogeneous equilibrium (25 – 100 ºС) in ternary water-salt systems of gadolinium and IA group elements sulfates, nitrates and chlorides. A number of peculiarities and regularities of their combined interaction have been found.
Keywords: фізико-хімічні методи; сульфати; нітрати; хлориди; сполуки гадолінію