Комплексне рішення контролю роботи газових свердловин та керування режимами відбору газу – інноваційний шлях підвищення ефективності розробки родовищ та зниження виробничих витрат - Фесенко, Юрій Леонідович; Фик, Ілля Михайлович; Шендрик, Олексій Михайлович (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, 2008)
Розкривається стратегія комплексної модернізації газодобувного комплексу України на базі індивідуального підходу до контролювання роботи газових свердловин в ON-LINE режимі, централізованої і оперативної обробки промислова даних і поточного управління режимами відбору газу. Обґрунтовується необхідність і ефективність впровадження нової системи з метою зниження виробничих витрат в газовій промисловості і поліпшення технології експлуатації вітчизняних газоконденсатних родовищ.

On the basis of an individual approach to the control of gas wells in ON-LINE mode is opened the strategy for complex improvement of gas-production industry in Ukraine. The strategy of central and on-line industrial data processing and the current management of gas extraction modes is described. Necessity and efficiency of new system implementation are described with the purpose of production costs reduction in the gas industry and improvement of operation technology for domestic condensate fields.
Keywords: модернізація; вуглеводні; тиск; флюїд; моніторинг; обладнання