Методичні вказівки до виконання практичної роботи "Регулятивні процеси в структурі професійної діяльності" з дисципліни "Психологія праці та її безпека" - Мовмига, Наталія Євгенівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Об'єктивна необхідність регулятивних процесів пов'язана з тим, що наявність лише когнітивних процесів недостатньо для організації цілісної діяльності. Всі когнітивні процеси по своїй основній функції та вихідної орієнтації спрямовані, перш за все, на пізнання, на орієнтування в середовищі, на перероблювання інформації (що відображено в їх узагальненій назві). На основі результатів обробки інформації надалі здійснюється організація діяльності, яка вимагає спеціальних засобів її здійснення, спеціальних психічних процесів. В особливій мірі це відноситься до суб'єкт-суб'єктних видів діяльності, оскільки саме вони характеризуються найбільшим ступенем складності. Діяльність не може реалізовуватися автоматично, не бувши забезпеченою спеціальними психічними процесами, які здійснюють її регуляцію. В кожному регулятивному процесі існує специфічний склад засобів, через який він здійснюється. Процес регуляції в професійній діяльності визначається як будь-який вибір одного з альтернативних засобів виходу з ситуації невизначеності і його реалізації у виконавських діях суб’єкта. Будь-яка ситуація характеризується деяким набором параметрів, що сприяють або обмежують можливість ухвалення адекватного та ефективного рішення. Однак умови ситуації лише обмежують, але не усувають можливості вибору. Альтернативні, можливі варіанти рішення є завжди, та їх вибір залежить від особистісних особливостей. Регулятивні процеси тісно пов’язані з важливими особистісними якостями. Регулятивні процеси особистості відіграють ключову роль у забезпеченні безпеки діяльності, дозволяючи людині усвідомлювати та передбачати небезпеки, адекватно реагувати на загрози та контролювати власну поведінку, приймати відповідальні рішення, які обумовлюють забезпечення безпеки, запобігають нещасним випадкам та сприяють збереженню життя і здоров'я. Особливої уваги заслуговує процес прийняття рішень в умовах професійної діяльності. Прийняття рішень в умовах небезпеки вимагає аналізу ризиків, оцінки можливих наслідків та розробки заходів щодо їх зниження, а також врахування психологічних факторів та експертних знань для розробки плану дій. Важливо збирати повну інформацію, чітко ставити цілі, прогнозувати ситуацію, а також розробляти кілька сценаріїв розвитку подій, щоб мати можливість вибрати оптимальний варіант дій. Прояви регулятивних процесів відображають такі принципові характеристики виконання професійної діяльності, як активність та автономність. Вони дають змогу звернути увагу на такі аспекти: особливості швидкості й точності ухвалення рішення фахівцями; здатності ефективно ухвалювати альтернативні рішення в умовах дефіциту часу та ситуацій невизначеності; здатності аналізувати великий обсяг інформації; гнучкість мислення; готовність до ризику. Саме процес прийняття рішення забезпечує зниження невизначеності професійної ситуації. Специфіка ухвалення рішень розкривається в особливостях формування власних профілів ухвалення рішень в умовах ризику для фахівців, тим самим актуалізуючи питання, пов’язані з професійної підготовкою та професійною діяльністю фахівців з охорони праці.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; регулятивні процеси; структура професійної діяльності; психологія праці; охорона праці