Методика оцінки ресурсу енергетичного обладнання металургійних цехів - Важинський, Антон Іванович; Жуков, Станіслав Федорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Прогнозування займає центральне місце в управлінні виробництвом та інфраструктурою. Розробка нових методів визначення залишкового ресурсу устаткування єважливимзавданням, спрямованим напідвищення ефективності використання промислових електротехнічних комплексів. Вирішення завдання достовірного визначення стану енергетичного обладнання в гірничо-металургійному комплексі дозволяє перейти від застарілої системи планово-попереджувальних ремонтів до обслуговування за станом агрегату. Складні технічні системи характеризуються складними нелінійними взаємодіями між складовими їх елементами, складними сценаріями причинно-наслідкових зв’язків між небезпечними, імовірнісними подіями та процесами, що відбуваються під час експлуатаціїцих систем. Як наслідок, розробляються методи та інструменти для оцінки механізмів зносу та управління ними у галузях з високим рівнем ризику. У статті наведено результати, пов’язані з розробкою методики оцінки залишкового ресурсу промислового обладнання.

Prognostic is central to manufacturing and infrastructure management. The development of new methods for determining the residual resource of equipment is an important task aimed at increasing the efficiency of using industrial electrical complexes. Solving the problem of reliably determining the state of power equipment in the mining and metallurgical complex makes it possible to move from an outdated system of scheduled preventive maintenance to maintenance basedon the current state of the unit. Complex technical systems are characterized by complex nonlinear interactions between their constituent elements, complex scenarios of cause-and-effect relationships between hazardous, probabilistic events and processes occurring during their operation. Therefore, methods and tools are being developed to assess and manage wear mechanisms in high-risk industries. The article presents the results related to the development of a methodology for assessing the residual life of industrial equipment. An algorithm for assessing the residual life of power equipment is proposed, based on the comparison of the results of calculation of predicted values of the criteria of the residual life of industrial equipment with the normative values.
Methodology for assessing the resource of power equipment of metallurgical workshops
Keywords: залишковий термін служби; штучні нейронні мережі; експертна система; прогнозування; технічний стан; ймовірнісні математичні методи; residual useful lifetime; diagnostics; artificial neural networks; efficiency; expert system; prediction; technicalcondition; probabilistic mathematical methods