Методичні вказівки до виконання розрахункових, курсових і кваліфікаційних робіт "Тепловий конструкційний рахунок деаератора турбоустановки" - Литвиненко, Оксана Олексіївна; Михайлова, Ірина Олександрівна; Авдєєва, Олена Петрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Деаератори є одним із ключових елементів теплотехнічного обладнання теплових електростанцій, оскільки забезпечують видалення розчинених газів — насамперед кисню та діоксиду вуглецю — з живильної води. Наявність цих газів у водяному тракті призводить до інтенсивної корозії елементів котельного та турбінного устаткування, що суттєво знижує надійність і ресурс енергоблоків. Саме тому правильний вибір типу деаератора, його режимів роботи та конструктивних параметрів є важливою умовою підвищення довговічності і безпеки роботи ТЕС. Тепловий конструкційний розрахунок деаератора дозволяє визначити його необхідну продуктивність, теплові навантаження, параметри контактних елементів, а також геометричні розміри апарата. Оптимізація цих розрахунків сприяє зниженню експлуатаційних витрат, мінімізації теплових втрат і забезпеченню стабільної роботи обладнання в широкому діапазоні навантажень. Методичні вказівки спрямовані на формування у студентів практичних навичок виконання теплового й конструктивного розрахунку деаератора, розуміння його роботи в складі теплової схеми ТЕС та усвідомлення ролі деаераційного обладнання в забезпеченні надійності енергетичних установок.
Keywords: методичні вказівки; розрахункова робота; курсова робота; деаератори; турбоустановки; турбінобудування