Соціально-філософське осмислення сімейних зв'язків в епоху мережевого суспільства: Схід проти Заходу - Савельєва, Юлія Михайлівна (НТУ "ХПІ", 2015)
Проведено аналіз уявлень щодо сутності сімейних зв'язків в умовах глобалізованого мережевого суспільства. Компаративний аналіз цінностей, які сповідує сучасна людина на Сході і на Заході, дає можливість переконатись у загальносвітовій орієнтації на стабільність і підтримку. Шляхи забезпечення цієї стабільності різні: на Заході – через вибудовування сімейних стосунків (тобто, ідеалістичний, абстрактний чинник), на Сході – через легітимне закріплення сімейних зв'язків (тобто, матеріалістичний чинник). Але в будь-якому разі йдеться про сім'ю як процес підтримки мережі міжособистісних зв'язків. Таким чином, мережевий принцип зв'язків сучасного глобалізованого суспільства можна вважати аналогом внутрішньосімейних зв'язків. А глобалізація, всупереч поширеній думці, не є загрозою сім'ї, а лише відображає існуючу реальність. Процесуальний характер сім'ї (сім'єтворення) сьогодні розглядається визначальним у її сутності – всупереч сталій моделі сім'ї як структури. Онтологія стосунків та взаємин прийшла на зміну утвердженню субстанціональних якостей, бо точкою відліку стає не суб'єкт зі своїми субстанціональними якостями, а ті відносини, які ним вибудовуються.

The article analyzes the nature of family ties in a globalized network society. Despite allegations about an absence of convergence between different cultures on a global scale, the author is inclined to believe that Eastern and Western civilizations still undergo changes under the influence of each other. Recently, the "selfish and materialistic West" has changed, losing its materialistic-oriented understanding of the nature and value of family, and becoming more tolerant to a lack of legitimate recognition of family relationships. This may indicate that family relationships are undergoing a process of idealization, where they will obtain a higher level of importance than before, when attention was concentrated on the benefits of marital status.
Socio-philosophical conception of family relations in the era of network society: East vs West
Keywords: соціальні взаємозв'язки; зв'язки сімейні; мережеве суспільство; сімейні традиції; психологія сім'ї; family; family relations; globalization; network society