Випробування технології комбінованого подрібнення на Інгулецькому ГЗК - Сокур, Микола Іванович; Білецький, Володимир Стефанович (Криворізький національний університет, 2022)
Мета. Удосконалення конструкції і схемних рішень комбінованого подрібнення магнетитових руд в умовах Інгулецького ГЗК. Уведення в науковий обіг результатів промислового випробування в умовах Інгулецького ГЗК нової технології комбінованого подрібнення магнетитової руди. Методика. Науковий експеримент. Промислове випробовування модернізованої технологічної схеми і устаткування секції № 18 Інгулецького ГЗК, зокрема: підвищена установлена потужність електродвигунів з 1600 до 2000 кВт (для можливості довантаження куль у млин) реконструйовані головні приводи двох млинів ММС - 7000х2300; розроблені, виготовлені і встановлені на млинах ММС - 7000х2300 класифікуючі бутари поворотного типу з регульованим виводом гальки; млини ММС - 7000х2300 оснащені новою конструкцією футеровки, що дозволило довантажувати у млин кулі; на млинах ММС - 7000х2300 встановлені розвантажувальні грати з щілиновидними отворами шириною 15 мм, розташованими в периферійній частині; на II і III стадії подрібнення використані нові універсальні млини МШЦ - 4000х7500; у II прийомі знешламлювання застосований дешламатор МД - 9; на млинах ММС - 7000х2300 для проведення випробувань використані барабани з литими торцевими стінками. Результати. В умовах Інгулецького ГЗК виконане промислове випробування нової технології комбінованого подрібнення магнетитової руди. Практична значимість. Застосування нової комбінованої технології подрібнення підвищує продуктивність секції на 30,6 т/год. Масова частка заліза в концентраті склала 62,8%, що на 0,3% більше, ніж в раніше випробуваній комбінованій технології подрібнення. Наукова новизна. Суть технології полягає в додаванні фіксованої кількості металевих куль у млини самоподрібнення ММС - 7000х2300 (І стадія подрібнення). Це забезпечило комбінований механізм руйнування грудок рудної сировини – як помельними тілами, так і крупними шматками руди. На ІІ і ІІІ стадії подрібнення застосовуються кульові млини.
Keywords: млини самоподрібнення; комбінована технологія подрібнення; Інгулецький ГЗК; промислове випробовування