До оцінки працездатності конструкціних елементів пароводяного тракту енергоблоків ТЕС України - Білий, О. Л.; Лещак, Р. Л. (НТУ "ХПІ", 2008)
Представлено прогнозний розрахунок глибини локалізованих корозійних ушкоджень із внутрішньої поверхні зварених різнорідних труб, що базується на кількісно-аналітичній моделі сполуки, як триелектродній електрохімічної системи з використанням базових електрохімічних характеристик матеріалів, певних за допомогою стандартних потенціометричних методів, а також використовуючи оцінку мікротвердості на внутрішній поверхні досліджуваних елементів. Отримані результати дозволяють проаналізувати глибину ушкоджень внутрішньої поверхні труби залежно від тривалості експлуатації й температури робітничого середовища.

The predictive calculation of localised corrosion damages depth on internal surface of welded dissimilar pipes is presented. Method is based on numerical-analytic model of dissimilar welded joint as three-electrode electrochemical system with using of the basic electrochemical parameters of composing materials, which received by standard potentiometric methods, and also using the assessment of microhardnes on the internal surface of the investigated elements. The data on depth of damaging on internal surface of pipes were received and analysed with dependence of term exploitation and temperature of operating environment.
Keywords: теплові електростанції; електрохімічні показники; корозія; дистильована вода; мікротвердість; температура