Термодинамические расчеты реакций образования глиноземистойшпинели, оксикарбидов и карбида алюминия в системе Al – Al₂O₃ – C - Анголенко, Л. А.; Семченко, Галина Дмитриевна; Тищенко, С. В.; Старолат, Елена Евгеньевна; Сидоров, В. Н. (НТУ "ХПИ", 2008)
Проведено термодинамічні розрахунки в системі Al – Al₂O₃ – C для твердофазних реакцій утворення фаз глиноземистої шпінелі, оксикарбідів і карбіду алюмінію й показано ймовірність їх протікання на основі величини енергії Гіббса. Наведено залежності енергії Гіббса від температури реакцій, що протікають у сумішах, які містять, мас. %: 23–75 Al, 26–74 Al₂O₃, 6–25 С.

The thermodynamic calculations in Al – Al₂O₃ – C system for solid-phase reactions of formation of alumina spinel, oxycarbides and alumina carbide phases have been carried out, and probability of their passing on the basis of value of Gibbs energy has been shown. The dependences of Gibbs energy from temperature of reactions proceeding in mixes, containing, wt. %: 23–75 Al, 26–74 Al₂O₃, 6–25 С have been given.
Keywords: огнеупоры; глиноземистая шпинель