Інтеграція SCADA-систем із реляційними базами даних у системах промислової автоматизації - Галлямов, К. С.; Красніков, Ігор Леонідович; Левадна, О. С. (Одеський національний технологічний університет, 2025)
У тезах обґрунтовується доцільність інтеграції SCADA-систем із реляційними базами даних як основи для поєднання вимог реального часу з масштабованою аналітикою. Показано еволюцію від вбудованих історіанів, оптимізованих під швидкий запис, до відкритої архітектури «гарячого/теплого» контуру: оперативний (PLC /SCADA/HMI) та аналітичний (РБД/TSD ) з асинхронним записом і буферизацією.
Keywords: SCADA-системи; реляційні бази даних; промислова автоматизація; технологічний процес; ACID-властивості; HMI