Методика виключення суб'єктивного впливу внутрішніх корпоративних розрахунків на показники фінансового стану корпоративного утворення - Євсєєва, Ольга Олексіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розкрита природа походження внутрішніх корпоративних розрахунків на залізничному транспорті в контексті здійснення основної діяльності за її економічними видами підприємствами залізничного транспорту, залізницями та їх відособленими підрозділами, як структурних підрозділів корпоративного утворення. Доведено, що внутрішні корпоративні розрахунки мають економічні витоки з ієрархії розподілу учасників корпоративного утворення відповідно до його організаційної структури в процесі фінансових відносин всередині галузі під час здійснення фінансово-господарської діяльності. У визначенні внутрішніх фінансових відносин запропоновано використання осучасненого понятійного апарату шляхом введення єдиного узагальненого терміну «внутрішні корпоративні розрахунки», який на прикладі залізничного транспорту як корпоративного утворення об’єднує визначення термінів «внутрішні розрахунки» та «внутрішньогосподарські розрахунки». Визначена можлива наявність інших подібних термінів, які можуть виникати як різновид фінансових розрахунків всередині корпоративних утворень будь-яких галузей та сфер економіки, що виникають у горизонтальному та/або вертикальному векторах ієрархічної організаційної структури будь-якого корпоративного утворення. Проаналізовано сучасний стан обліку внутрішніх фінансових відносин на залізничному транспорті в контексті відображення внутрішніх корпоративних розрахунків в системі рахунків бухгалтерського обліку та відображення у показниках фінансової звітності згідно чинного законодавства та на прикладі залізничного транспорту як корпоративного утворення – на підставі положень Облікової політики Укрзалізниці. Оцінено структурний вплив внутрішніх корпоративних розрахунків на показники звітності та показники фінансового стану. Виявлено, що внутрішні корпоративні розрахунки на залізничному транспорті займають значну питому вагу у структурі балансу, що вагомо суб’єктивно впливає на показники фінансового стану та експертні судження щодо подальшого фінансового розвитку корпоративного утворення. Це стало підґрунтям формування концептуального підходу щодо виключення впливу внутрішніх корпоративних розрахунків у методиці оцінки фінансового стану. Анонсована авторська науково-прикладна методика виключення впливу внутрішніх корпоративних розрахунків на показники фінансового стану корпоративного утворення, яка може використовуватись в аналізі показників фінансового стану окремих структурних підрозділів залізничного транспорту незалежно від ієрархічного місцезнаходження в структурі корпоративного утворення та може бути адаптована в аналізі показників фінансового стану будь-якого корпоративного утворення будь-якої іншої галузі або сфер економіки із певними припущеннями щодо галузевих особливостей та обставин щодо методологічного забезпечення в розрахунку та аналізі показників фінансового стану.

The article explains the nature of the origin of internal corporate settlements in railway transport in the context of carrying out the main activity by its economic types by railway transport enterprises, railways and their separate subdivisions as structural units of a corporate entity. It is proved that internal corporate settlements have economic origins in the hierarchy of distribution of members of a corporate entity in accordance with its organisational structure in the process of financial relations within the industry during financial and economic activities. In defining internal financial relations, the author proposes to use an updated conceptual apparatus by introducing a single generalised term “internal corporate settlements”, which, using the example of railway transport as a corporate entity, combines the definitions of the terms “internal settlements” and “internal economic settlements”. The author identifies the possible existence of other similar terms that August arise as a type of financial settlements within corporate entities of any industry and economic sectors arising in the horizontal and/or vertical vectors of the hierarchical organisational structure of any corporate entity. The article analyses the current state of accounting for internal financial relations in railway transport in the context of reflecting internal corporate settlements in the accounting system and in financial reporting indicators in accordance with the current legislation and on the example of railway transport as a corporate entity – based on the provisions of the Accounting Policy of Ukrzaliznytsia. The structural impact of internal corporate calculations on reporting indicators and financial status indicators is evaluated. It has been found that internal corporate settlementsin railway transport take a significant share in the structure of the balance sheet, which has significant subjective impact on the indicators of financial condition and expert judgments regarding the further financial development of corporate entity. This was the basis for the formation of a conceptual approach to exclude the impact of internal corporate settlements in the methodology of assessment of financial condition. The author's scientific and applied method of exclusion of the impact of internal corporate settlements on the indicators of the financial condition of corporate formation is announced, which can be used in the analysis of financial performance indicators of individual structural units of railway transport, regardless of the hierarchical location in the structure and can be adapted in the analysis of financial performance indicators of any corporate entity in any other industry or sectors of the economy with certain assumptions about industry specifics and circumstances regarding methodological support.
Methodology for excluding the subjective impact of internal corporate settlements on the financial performance indicators of a corporate entity
Keywords: корпоративне утворення; фінансові відносини; транспорт; залізничний транспорт; внутрішні корпоративні розрахунки; фінансова звітність; фінансовий стан; показники фінансового стану; корегування; орієнтувальна карта; шаблон-таблиця; візуалізація; інтерпретація; corporate entity; financial relations; transport; railway transport; internal corporate calculations; financial reporting; financial status; indicators of financial status; adjustment; reference map; table template; visualization; interpretation