Порівняння ефективності нафтогазових машин при їх придбанні - Бучинський, М. Я.; Бучинський, А. М. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Оновлення основних фондів дорогого технологічного нафтогазового обладнання з тривалим періодом експлуатації потребує ретельної порівняльної оцінки різних моделей обладнання та обґрунтованого вибору більш ефективної. Розгляд механізму комплексної оцінки техніко-економічних показників машин на етапі їх придбання. У роботі запропоновано принципи оцінки ефективності машин за вартістю життєвого циклу. Обґрунтовано математичну залежність оцінки ефективності машин. Розроблено алгоритм виконання порівняльної оцінки ефективності моделей машин. Застосування запропонованого методу дає можливість спрогнозувати кількісну оцінку ефективності машини та зробити висновок про доцільність та ефективність придбання того чи іншого аналогу машини.

Consideration of the mechanism of complex evaluation of technical and economic indicators of machines at the stage of their acquisition. Upgrading of fixed assets of expensive technological oil and gas equipment with a long period of operation requires careful comparative evaluation of different models of equipment and reasonable selection of more efficient ones. The principles of estimation of efficiency of machines on cost of a life cycle are offered in the work. Ways of further improvement of the equipment for creation of base on the mouth of the gushing well are planned. The application of the proposed makes it possible to predict the quantitative assessment of the efficiency of the machine and to conclude on the feasibility and effectiveness of the purchase of a particular machine.
Comparison of efficiency of petroleum machines at their purchase
Keywords: машина; вартість життєвого циклу; ефективність; machine; life cycle cost; efficiency