Методичні вказівки до проведення практичних занять з курсу "Системний та математичний аналіз" за розділом "Теорія ймовірностей" - Софронова, Марина Сергіївна; Пак, Андрій Олегович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У методичних вказівках подано завдання для проведення практичних занять за темами розділу «Теорія ймовірностей» курсу «Системний та математичний аналіз» для студентів спеціальності 263 «Цивільна безпека». Дані методичні вказівки мають на меті формування у студентів практичних навичок засвоєння програмного матеріалу. Для досягнення цієї мети запропоновано наступну структуру методичних вказівок: заняття за кожною темою складається з чотирьох частин. У першій частині наведені контрольні питання, відповіді на які гарантують знання теоретичного матеріалу, потрібного для розв’язання практичних завдань. У другій частині наведено розв’язання типових задач з детальними поясненнями та рекомендаціями. У третій частині зібрані завдання, що рекомендовані для розв’язання на практичних заняттях. У четвертій – завдання для самостійної роботи студентів. Самостійне розв’язання запропонованих задач буде сприяти успішному засвоєнню теоретичного матеріалу курса. У додатку наведені необхідні при розв’язанні задач таблиці. Також у роботі надані варіанти типових завдань самостійної та контрольної робіт. Дані методичні вказівки є результатом співпраці викладачів кафедри вищої математики ХПІ (Софронової М.С.) і кафедри фізики та математики ДБУ (Пака А.О.).
Keywords: методичні вказівки; класифікація подій; діаграми Ейлера-Венна; формули Бернуллі; функція двох випадкових аргументів; умовна ймовірність; експоненціальний закон; граничні теореми теорії ймовірностей; твірна функція