Розробка газоконденсатних родовищ з використанням нових систем підтримання пластового тиску - Фик, Ілля Михайлович (Національна академія наук України, 2005)
Сучасні технології розробки газоконденсатних родовищ з високим питомим вмістом конденсату шляхом підтримання пластового тиску не забезпечують повного вилучення конденсату з надр. Від 30 до 55 % запасів конденсату, навіть при розробці у режимі сайклінґ-процесу можуть бути не вилучені з пласта. Саме цей конденсат є об'єктом досліджень з точки зору підвищення коефіцієнта кінцевого вуглеводневилучення. Запропоновані нові різновиди систем розробки газоконденсатних родовищ з підтриманням пластового тиску спрямовані на більш повне вилучення конденсату з надр. Розроблено способи регулювання сайклінґ-процесу, способи активної дії на газоконденсатний пласт, способи підтримання пластового тиску шляхом перепуску сухого газу, способи розробки нафтових облямівок і конденсатних валів у газоконденсатних родовищах. Вивчено вплив параметрів нафтогазоконденсатного пласта на ефективність розробки. За рахунок впровадження нових технологічних процесів і різновидів підтримання пластового тиску можливе збільшення конденсатовилучення з покладів на 3–20 % у залежності від геологічної специфіки газоконденсатних покладів.

The modern technologies of the development of gas-condensate fields with a high specific content of condensate by means of formation pressure maintenance do not provide complete condensate recovery from the core. From 30 to 55 % of condensate reserves despite of the development in a mode of cycling process can be unrecovered from a formation. This condensate is a subject for researches from the point of increase of a hydrocarbon recovery final ratio. The new types of the field development systems for the gas-condensate fields with reservoir pressure maintenance directed to more complete recovery of condensate from the core are offered. The new ways for controlling the mode of a cycling process, some efficient methods on a gas-condensate formation as well as methods of formation pressure maintenance by means of by passing dry gas and the ways of a development of oil edge and condensate bank are worked out. The influencing parameters of an oil-gas and condensate formation on the efficiency of a development are studied. At the expense of an introduction of some new technological procedures and types of formation pressure maintenance the increase of the recovery of condensate from the reservoirs from 3 to 20 % depending on a geologic peculiarity of gas-condensate reservoirs is possible.
The development of gas-condensate fields with use of the new formation pressure maintenance systems
Keywords: сайклінґ-процес; витіснення газу; випадання конденсату; cycling-process; gas displacement; precipitation of condensate